Ознаки механізму правового регулювання створення та використання об’єктів інтелектуальної власності в трудових правовідносинах

Автор(и)

  • В. Сова Здобувачка кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.74.21

Ключові слова:

механізм правового регулювання, об’єкт інтелектуальної власності, правовий механізм, реформа трудового законодавства, трудове право, трудові відносини

Анотація

Стаття присвячена з’ясуванню характерних рис механізму правового регулювання створення і використання об’єктів інтелектуальної власності в трудових правовідносинах. Встановлено, що цей механізм є багатозначним явищем, що характеризується суттєвим соціально-правовим значенням і складається із системи взаємоузгоджених елементів (правових інструментів, способів і методів їх застосування). Метою цією юридичної конструкції є створення в межах нормотворчої діяльності необхідних умов для належного виникнення, перебігу та припинення відносин, в яких буде повністю об’єктивована мета трудового права та права інтелектуальної власності, а також задоволені законні
інтереси працівника, роботодавця, суспільства в контексті створення та/або використання об’єктів інтелектуальної власності. Механізм правового регулювання створення і використання об’єктів інтелектуальної власності в трудових відносинах засновується на особливій нормативно-правовій основі, що є обставиною, у відповідності до якої дія цього механізму узгоджується із вимогами принципів верховенства права та законності. При цьому дія розглядуваного механізму об’єктивується в діяльності суб’єктів нормотворчої діяльності, структура яких обумовлена рівнями нормотворчості в сфері праці та зайнятості (центральним, муніципальним і локальним рівнями). Автором звертається увага на те, що механізм правового регулювання створення і використання об’єктів інтелектуальної власності в трудових правовідносинах діє з урахуванням існуючого конфлікту законних інтересів працівника і роботодавця, а також творця об’єкту інтелектуальної власності і суспільства. У висновках до статті наголошується, що ознаки механізму правового регулювання створення і використання об’єктів інтелектуальної власності в трудових відносинах засвідчують, що це явище доцільно осмислювати в двох контекстах: статичному (як систему правових інструментів, способів і методів їх застосування); динамічному (як процес використання цих інструментів в нормотворчій діяльності).

Посилання

Ананченко А.В. Механізм правового регулювання та його елементи. Актуальні питання державотворення у аспекті євроінтеграційних процесів в Україні: матеріали кругл. Столу (м. Київ, 1 листопада 2016 р.). Київ: КНУТД, 2016. С. 70–73.

Коссе Д.Д. Правовий режим та механізм правового регулювання: ознаки та співвідношення. Держава і право. 2009. Вип. 44. С. 25–31.

Куракін О.М. Механізм правового регулювання: теоретико-правова модель: автореф. дис. … д-ра юрид. наук: 12.00.01. Харків, 2016. 40 с.

Подорожній Є.Ю. Сутність механізму правового регулювання юридичної відповідальності. Прикарпатський юридичний вісник. 2015. Вип. 2 (8). С. 29–32.

Сімутіна Я.В. Щодо механізму правового регулювання трудових відносин у сучасних умовах. Часопис Київського університету права. 2015. № 3. С. 188–192.

Дяченко О.А. Поняття та риси правового механізму реалізації прав осіб з інвалідністю у сфері трудових відносин. Соціальне право. 2020. № 3. С. 92–97.

Гладкий В.В. Ознаки правового механізму забезпечення антикорупційної безпеки. Сучасні погляди на реформування законодавства: матеріали Міжнар. наук. конф. (м. Полтава, 25-26 жовтня 2019 р.). Херсон: Гельветика, 2019. С. 62–66.

Куракін О.М. Структура механізму правового регулювання. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2015. Вип. 35, Ч. 2, Т. 1. С. 46–49.

Бабич Н.О. Мета та завдання механізму правового регулювання реалізації соціальної функції держави. Соціальне право. 2021. № 3. С. 39–44.

Швець В.О. Система правового механізму забезпечення стабільності трудових правовідносин. Соціальне право. 2020. № 1. С. 69–73.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-31

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право