Актуальність правової охорони секретних винаходів в Україні в умовах війни

Автор(и)

  • Г. Остапенко Кандидат юридичних наук, доцентка кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Ukraine
  • О. Чомахашвілі Кандидат юридичних наук, доцентка кафедри теорії та історії держави і права Національного університету біоресурсів і природокористування України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.74.18

Ключові слова:

патентування, секретний винахід, Національний офіс інтелектуальної власності та інновацій України, національна безпека

Анотація

У статті розглядається питання особливостей правової охорони секретних винаходів, підходи до законодавчого регулювання цього питання з огляду на його актуальність в часи війни в Україні. Проаналізовано вплив двох режимів – патентного права та режиму державної таємниці на фактично один і той самий об’єкт правової охорони. Визначено, що процедура поширення режиму секретності на винахід є уніфікованою, відбувається із залученням Державного експерта з питань таємниці, в той же час, законодавство виділяє двох суб’єктів ініціювання питання про віднесення винаходу до категорії секретного – самого заявника та представника держави. У статті висловлюється незгода з твердженням, що усі секретні винаходи монопольно використовуються державою, стверджується, що до категорії секретних винаходів відносять також ті винаходи, розсекречування інформації про які, шкодитиме інтересам держави, проте, самостійно вона не бере участь у виробництві товарів, що містять такий об’єкт інтелектуальної власності і не використовує його безпосередньо. На підтвердження цієї позиції наводяться приклади засекречування винаходів у медичній галузі. Аналіз правового становища патентовласника секретного винаходу дає підстави стверджувати, що окрім вже згаданих у науковій літературі збитків від обмеження у майнових правах, винахідник обмежується і у немайнових правах, оскільки він не може згадувати себе як винахідника відкрито, отримуючи репутаційні на немайнові переваги, зокрема на ринку праці, пов’язані з цим винаходом. У статті визначено, що окремі дослідники задля уникнення засекречування інформації про свій винахід користуються режимом комерційної таємниці, іншим інститутом права інтелектуальної власності. На тлі військових подій в Україні, відбувається зниження загальної кількості запатентованих винаходів, однак, можна стверджувати, що увага до питань секретності залишається високою під впливом зовнішньої загрози, і актуальність його не згасатиме у післявоєнний період.

Посилання

Андрощук Г.О. Інститут секретних винаходів як фактор забезпечення національної безпеки. Наука та наукознавство. 2020. № 4 (110). С. 24-43.

Бровчук П.В. Правове регулювання секретних винаходів і корисних моделей/ Антик-ризовий менеджмент: управлінські, правові та економічні аспекти забезпечення без-пеки життєдіяльності населення і територій: Матеріали всеукр. наук.-практ. інтер-нет-конф. молодих вчених, курсантів та студентів. Л. : ЛДУ БЖД. 2021. 199 с. С. 53-55.

Вербенський М., Філь С. Патентування секретних винаходів і корисних моделей як інструмент захисту національних інтересів України. Теорія і практика інтелектуальної власності. 2020. № 4. С. 24-31.

Канарик Ю.С., Філоненко В.В. Особливості патентування секретних винаходів в Ук-раїні та аналіз зарубіжного досвіду. Юридичний науковий електронний журнал. 2020. № 8. С. 90-93.

Москалюк Н.Б. Особливості правового статусу держави як суб’єкта права інтелектуа-льної власності на секретні винаходи та корисні моделі. Юридичний науковий елект-ронний журнал. 2016. № 4. С. 54-58.

Новосельська І.В., Кулик В.В. Особливості патентування секретних винаходів. Dictum Factum. 2019. № 1(6) С. 26-34.

Оцінювання шкоди національній безпеці України у разі витоку державної таємниці : Монографія / заг. ред. О.Г. Корченко, О.Є. Архипов, Ю.О. Дрейс. К.: Наук.-вид. центр НА СБ України, 2014. 332 с.

E. Weibust& D. A. Pelletier Protecting AL-Generated Inventions as Trade Secrets Requires Protecting the Generative AL as Well. URL: https://ipwatchdog.com/2022/07/24/protecting-ai-generated-inventions-trade-secrets-requires-protecting-generative-ai-well/id=150372/

J.Jonas Anderson Secret inventions. Berkely Technology Law Journal. Vol. 26, No.2 (Spring 2011) p. 917-978.

Mogila A., Menciassi A., Dario P. Resent Patents on Wireless Capsule Endoscopy. Resent Patents on Biomedical Engineering, 2008, 1, р. 24-33.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-31

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право