Доктринальні та нормативні питання визначення складу учасників господарських та інших видів підприємницьких товариств

Автор(и)

  • В. Ватрас Доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, професор кафедри цивільного права та процесу Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова , Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6822-7442

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.74.15

Ключові слова:

підприємницьке товариство, господарське товариство, учасник господарського товариства, права учасників господарського товариства, правовий статус

Анотація

В науковій статті автор провів наукове дослідження доктринальних та нормативних питань визначення складу учасників господарських та інших видів підприємницьких товариств. На підставі проведеного дослідження, автор дійшов  висновку, що учасниками підприємницьких товариств є фізичні особи (громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, в тому числі ті, що є фізичними особами-підприємцями відповідно до законодавства України або іншої держави), юридичні особи, зареєстровані в Україні, іноземні юридичні особи, держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальна громада, іноземна держава. Участь держави Україна, Автономної Республіки Крим, територіальної громади, іноземної держави у діяльності кооперативів через юридичні особи публічного права є неможливою. В той же час, можлива участь юридичних осіб приватного права, створених державою Україна, Автономною Республікою Крим, територіальною громадою, іноземною державою, у діяльності обслуговуючих та споживчих кооперативів.  Право участі у діяльності підприємницьких товариств мають фізичні особи, що володіють неповною або повною цивільною дієздатністю починаючи з 14 років. Виняток становлять: учасники повних товариств та повні учасники командитних товариств, якими можуть бути лише повнолітні фізичні особи або неповнолітні особи, яким надано повну цивільну дієздатність, а також члени кооперативів, якими можуть бути фізичні особи старше 16 років. На нашу думку, слід допустити участь осіб віком від 15 до 16 років у діяльності виробничого кооперативу, за умови отримання згоди одного з батьків або особи, яка їх замінює на трудову діяльність у такому корпоративному об’єднанні. Також доцільно знизити вік, з якого допускається членство у кооперативі з 16 до 14 років, що дозволить удосконалити правове регулювання правосуб’єктності учасників господарських товариств та членів кооперативів, з урахуванням специфіки членства у виробничому кооперативі.

Посилання

Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 року. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text.

Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text.

Про господарські товариства: Закон України від 19 вересня 1991 року. Законо-давство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1576-12#Text.

Про акціонерні товариства: Закон України від 17 вересня 2008 року. Законо-давство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/514-17#Text.

Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю: Закон України від 6 лютого 2018 року. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2275-19#Text.

Про кооперацію: Закон України від 10 липня 2003 року. Законодавство Украї-ни. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1087-15#Text.

Про споживчу кооперацію: Закон України від 10 квітня 1992 року. Законодав-ство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2265-12#Text.

Спасибо-Фатєєва І., Кибенко О., Борисова В. Корпоративне управління: моно-графія. Під ред. І. Спасибо-Фатєєвої. Х.: Право, 2007. 498 с.

Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар (пояснення, тлума-чення, рекомендації з використанням позицій вищих судових інстанцій, Міністерства юсти-ції, науковців, фахівців). Т. 3: Юридична особа / За ред. проф. І.В. Спасибо-Фатєєвої. Серія «Коментар та аналітика». Х.: Страйд. 735 с.

Про сільськогосподарську кооперацію: Закон України від 21 липня 2020 року. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/819-20#Text.

Корпоративное право: Учебное пособие / Под ред. И.А. Еремичева и Е.А. Пав-лова. М. : ЮНИТИ-ДАНА, 2011. 438 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-31

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право