Вища рада правосуддя як орган посилення незалежності судової гілки влади

Автор(и)

  • А. Іванов Здобувач кафедри конституційного права та порівняльного правознавства Ужгородського національного університету, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.74.12

Ключові слова:

Вища рада правосуддя, незалежність суддів, верховенство права, судова система, судова влада

Анотація

У науковій статті розглянуто та проаналізовано Вищу раду правосуддя як орган посилення суддівської незалежності, визначено окремі фундаментальні міжнародно-правові стандарти суддівської незалежності.

Визначено, що правові механізми належного гарантування суддівської незалежності у зарубіжних державах з точки зору організаційного (інституційного) контексту передбачають існування таких органів суддівського врядування, котрі б були наділені повноваженнями щодо формування суддівського корпусу, звільнення суддів, переведення, вирішення питань фінансового та матеріально-технічного забезпечення.

Встановлено, що незалежність суддів має не лише зовнішній компонент, як це може здатися на перший погляд. Внутрішня організація судової системи, діяльність органів суддівського врядування, складові підбору та професійного розвитку, також є векторами цього терміно-поняття.

Підкреслено, що первинним зразком органу суддівського врядування в Україні була Вища рада юстиції. Однак, зазначений орган в силу свого обмеженого законодавчо визначеного функціонального призначення, а також надмірної політизації, так і не зміг виконати покладену на нього місію – забезпечення незалежності судової гілки влади. Вища рада юстиції внаслідок судової реформи 2016 року  зазнала ґрунтовного реформування та була модифікована у Вищу раду правосуддя.

Визначено, Вища рада правосуддя є особливим органом державної влади, котрий серед іншого покликаний: забезпечувати незалежність суддівського корпусу; вносити подання щодо призначення представників судової гілки влади професіоналів своєї справи, котрі володіли б належною фаховою компетентністю та високими морально-етичними цінностями, у тому числі доброчесністю; приймає рішення щодо відсторонення, звільнення, переведення, припинення відставки суддів, порушення суддями та прокурорами вимог щодо несумісності; щодо дисциплінарної відповідальності суддів – створює відповідні органи з розгляду таких питань, розглядає скарги на їх рішення тощо.

Аргументовано, Вища рада правосуддя як орган державної влади та суддівського врядування відповідно до досліджень вітчизняних та іноземних науковців відповідає міжнародним стандартам суддівського врядування, є повноцінним аналогом органів суддівського врядування у зарубіжних країнах. Така позиція підтверджується тим, що завдання, функції та межі повноважень, а також особливості формування Вищої ради правосуддя в Україні здебільшого є ідентичними, як і в провідних державах світу.

Посилання

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. 1950. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text (дата звернення: 12.06.2022).

The Montreal Decleration 1983. https://www.jiwp.org/montreal-deceleration-1983 (date of application: 12.06.2022).

Резолюція 1549 (2007) Парламентської Асамблеї Ради Європи «Функціонування де-мократичних інституцій в Україні». https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_760#Text (дата звернення: 12.06.2022).

Шевчук С. Роль Верховного суду в умовах конституційної демократії. Право України. 2012. № 11–12. С. 89–100.

Овчаренко Е. Н. К вопросу определения служебных прав и обязанностей судьи. Про-блеми законності. 2012. №121. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/k-voprosu-opredeleniya-sluzhebnyh-prav-i-obyazannostey-sudi (дата обращения: 11.05.2022).

Божик В. І. Ефективність судової реформи в контексті законодавчих новел щодо суд-дівського врядування. Сучасні виклики та актуальні проблеми судової реформи в Україні: матеріали міжнародної науково-практичної конференції (Чернівці, 24–25 жовтня 2019 р.). 2019. С.12-13.

Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Вер-ховного Суду щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень законів України "Про судоустрій і статус суддів" від 2 червня 2016 року № 1402-VIII, "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" від 16 жо-втня 2019 року № 193-IX, "Про Вищу раду правосуддя" від 21 грудня 2016 року № 1798-VIII. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v004p710-20#Text (дата звернення: 12.06.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-31

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право