Відкриття позовного провадження в цивільному процесі на українських землях у складі Польщі та Литви (сер. ХІV – сер. ХVІІ ст.)

Автор(и)

  • Л. Холмогорова Адвокат, аспірант 3 року навчання кафедри цивільного права та процесу ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.73.60

Ключові слова:

цивільний процес, відкриття провадження, позов, Польське королівство, Велике князівство Литовське

Анотація

У статті проводиться дослідження особливостей відкриття провадження у справі позовного характеру на підставі аналізу середньовічного польсько-литовського законодавства, що зберігало свій вплив в Україні майже півтисячу років. Автор проводить аналіз системи судів, які діяли в цей час, оскільки їх статус істотно впливав на особливість реалізації права на позов. Відзначається, що феодальне законодавство дуже прискіпливо дивилося за тим, щоби позов не був поданий до неналежного суду всупереч встановленим правилам судової юрисдикції. Певною мірою це пов’язувалося із наявністю в одних станах привілея судитися в суді, де судили представники їхнього стану (станові суди).

Звертається увага на збереженні спадковості відкриття провадження у справі з часів «княжої доби» на початкових етапах окупації території України Польщею та Литвою. Але в подальшому формується такий порядок відкриття провадження у справі на підставі позову, що де в чому нагадує сучасний цивільний процес.

Автором досліджується письмова форма позову та аналізуються його реквізити, вказується на їх значення. Проводиться порівняння польського законодавства з литовським по даному питанні. Зокрема, зіставляється з одного боку Повний звід законів Казимира Великого 1347 р. і Formula processus 1523 р. та три Статути Великого князівства Литовського 1529, 1566 та 1588 років з іншого відповідно.

Відзначається, що на перших етапах литовське законодавство більш лаконічно визначало реквізити позовної заяви, але згодом вони були майже однаковими, що пояснюється зближенням Польщі та Литви і формування єдиної держави Речі Посполитої в 1569 р. Проте обидві держави дані реквізити позову не містили компактно в одній статті, а були розкидані не тільки по різним статтям, а інколи й
по різним главам феодальних кодексів. Відзначається існування суворих правил за збереження автентичності тексту позову, що повинно гарантувати не тільки інтереси сторін на справедливе правосуддя, але й авторитет судової влади, оскільки позов видавався від імені суверена, тобто це був судовий процесуальний документ. Вказується на різного роду платежі й майнові покарання, які могли мати місце на початковому етапі провадження в цивільній справі. У першу чергу вони були направлені на офіційне заробляння грошей працівниками суду та недопущення зловживання сторонами своїми процесуальними правами.

В порівнянні з попереднім періодом роль держави у відкритті позовного провадження істотно зростає. Вона за допомогою різного роду чиновників сприяє позивачеві винести свій спір на офіційний розгляд перед судом, щоби він міг вимагати те, що йому належить по праву. Завершується стадія відкриття провадження у цивільній справі реєстрацією позову до врядових книг (наприклад, земських книг).

Посилання

Бардах Ю., Леснодорский Б., Пиетрчак М. История государства и права Польши; пер. с польск. И.Б. Грекова, А.Ф. Курилко, К.Я. Старосельськой. Москва: Юрид. лит., 1980. 560 с.

Бойко І.Й. Органи влади і право в Галичині у складі Польського Королівства (1349– 1569 рр.): монографія. Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2009. 628 с.

Гурвич М.А. Право на иск. Москва-Ленинград: Изд-во АН СССР, 1949. 216 с.

Задорожна А.П. Підсудність у цивільному процесі України: дис. …канд. юрид. наук. Київ, 2017. 250 с.

Іванчулинець Д.В. Законне представництво у цивільному процесі: дис. …канд. юрид. наук: 12.00.03. Ужгород, 2012. 238 с.

Історія держави і права України: підруч. / кер. авт. кол.: А.С. Чайковський; В.І. Батрименко, Л.О. Зайцев, О.Л. Копиленко та ін.; за ред. А.С. Чайковського. Київ: Юрінком Інтер, 2003. 512 с.

Кобилецький М. Магдебурзьке право в Україні (ХІV – перша половина ХІХ ст.): Історико-правове дослідження. Львів: ПАІС, 2008. 406 с.

Ковальова С.Г. Судоустрій і судочинство на українських землях Великого князівства Литовського. Монографія. Миколаїв: Вид-во МДГУ ім. Петра Могили, 2008. 199 с.

Колядіна Н.Г. Реалізація права на позов у цивільному процесі України та окремих держав Європейського Союзу: порівняльно-правове дослідження: дис.

канд. юрид. наук. Одеса, 2016. 212 с.

Полный свод статутов Казимира Великого (ХІV-ХV в.). URL: http://www.vostlit.narod.ru/Texts/Dokumenty/Polen/XIV/Kazimir_Statut/text.htm (дата звернення: 27.10.2022)

Привілеї національних громад міста Львова (ХІV–ХVІІІ ст.): зб. док. упоряд. Мирон Капраль. Львів, 2000. 576 с.

Статути Великого князівства Литовського: У 3 т. Том І. Статут Великого князівства Литовського 1529 року / За ред. С. Ківалова, П. Музиченка, А. Панькова. Одеса: Юридична література, 2002. 464 с.

Статути Великого князівства Литовського: У 3 т. Том ІІ: Статут Великого князівства Литовського 1566 року / За ред. С. Ківалова, П. Музиченка, А. Панькова. Одеса. Юридична література, 2003. 560 с.

Статути Великого князівства Литовського: У 3 т. Том ІІІ. Статут Великого князівства Литовськогол 1588 року: у 2 кн. Кн. 1 / За ред. С. Ківалова, П. Музиченка, А. Панькова. Одеса. Юридична література, 2004. 672 с.

Статути Великого князівства Литовського: У 3 т. Том ІІІ: Статут Великого князівства Литовського 1588 року. У 2 кн. Кн. 2 / За ред. С. Ківалова, П. Музиченка, А. Панькова. Одеса: Юридична література, 2004. 568 с.

Тищик Б.Й. Історія держави і права Середньовічної Польщі (Х ст. – 1795 р.). Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2003. 128 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-09

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право