Предмет договору комерційної концесії на використання об’єктів інтелектуальної власності у підприємництві

Автор(и)

  • П. Кикоть Кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри підприємницького та корпоративного права Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Україна https://orcid.org/0000-0001-7818-8267

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.73.21

Ключові слова:

предмет договору, комерційна концесія, використання авторських прав у підприємництві

Анотація

У статті досліджуються питання визначення предмета підприємницького договору загалом та проблема предмета договору про передання прав на використання об’єктів інтелектуальної власності у підприємництві зокрема.

Доведено, що в науці господарського права визначено складний предмет підприємницького договору, цей предмет включає два рівні. Перший рівень становить основна дія, яка спрямована на досягнення мети договору. Другий рівень становить об’єкт, стосовно якого ця дія вчиняється.

З’ясовано, що в нормах Господарського кодексу України та Цивільного кодексу України предмет договору комерційної концесії визначений не однаково; Господарський кодекс України не містить конкретної норми щодо предмета цього договору та визначає його об’єкт ширше, аніж Цивільний кодекс України. Закон визнає предметом договору комерційної концесії право на використання об’єктів права інтелектуальної власності, комерційного досвіду та ділової репутації.

Доведено, що предмет договору комерційної концесії є складним. На первинному рівні елементом предмета договору комерційної концесії є дії правоволодільця, які спрямовані на надання користувачеві права використання в його підприємницькій діяльності прав інтелектуальної власності, які належать правоволодільцеві. На другому рівні предмет договору комерційної концесії включає в себе право на використання об’єкта права інтелектуальної власності, яким правоволоділець наділяє користувача, та цей конкретний об’єкт інтелектуальної власності.

Об’єкт інтелектуальної власності стає предметом договору комерційної концесії завдяки своїй оборотоздатності. Його товароздатність проявляється у споживчій вартості та міновій вартості об’єкта інтелектуальної власності (приватна компонента), а також у наявності визначеного законом правового режиму об’єктів інтелектуальної власності, який встановлює правила відчуження таких об’єктів, їх обігу в товарному обороті, що забезпечує баланс приватних та публічних інтересів (публічна компонента).

Посилання

Сурженко А. О. К вопросу о предмете договора в гражданском праве. Проблеми за-конності: респ. міжвідом. наук. зб. Х.: Нац. юрид. акад. України, 2002. Вип. 53. С. 132-137.

Цивільне право України: підручн. у 2-х кн. / О. В. Дзера (кер. авт. кол.), Д. В. Боброва, А. С. Довгерт [та ін.]; за ред.. О. В. Дзери, Н. С. Кузнєцової. К.: Юрінком Ін-тер, 2002. Кн. 1. 720 с.

Боднар Т. В. Договірні зобов’язання в цивільному праві: (Заг. положення): навч. посіб. К.: Юстиніан, 2007. 280 с.

Проблеми правового регулювання договірних відносин суб’єктів господарювання: моно-графія / В. М. Адам та ін.; за заг. ред. М. С. Долинської. Львів: ТОВ «Галицька видавнича спілка», 2019. 247 с.

Пшенічнова З. І., Севастьянова А. Ю. Місце господарського договору в системі господарського права: значення та ознаки. Молодий вчений. Науковий журнал. 2018. № 11 (63). С. 908-911.

Мілаш В. С. Перспективи модернізації договірних правовідносин у сфері господа-рювання: монографія. Х.: ХНУМГ. 2014, 227 с.

Шимон С. Об’єкт і предмет договору і цивільного правовідношення: нотатки до на-укової дискусії. Юридична Україна. 2011. № 4. С. 58-64.

Спасибо-Фатєєва І. В. Оборотоздатність об’єктів цивільних прав та її значення для вчинення правочинів. Цивілістика на шляху формування доктрин: вибр. наук. пр. І. В. Спасибо-Фатєєва. Х. , 2012.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-09

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право