Банківські договори в системі цивільно-правових договорів

Автор(и)

  • Ю. Кривенко Кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри цивільного права Національного університету «Одеська юридична академія, Україна https://orcid.org/0000-0001-7506-0786

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.73.14

Ключові слова:

система договорів, банківські договори, зобов’язання з надання послуг, банк

Анотація

У статті на основі чинного законодавства та існуючих у юридичній літературі точок зору зроблена спроба визначення місця банківських договорів в системі  цивільно-правових договорів.

   Зазначено, що  показником актуальності та  невисокої розробленості даної теми дослідження є те, що, незважаючи на наявність досить широкого кола досліджень  з окремих видів зобов'язань та договорів, питання визначення місця банківських договорів в системі цивільно-правових договорів залишаються  недостатньо розробленими.

   Аргументовано , що система цивільних договорів містить особливу групу договорів, вчинення яких становить безпосередньо предмет діяльності банків (кредитування, залучення вкладів, розрахункові операції і т. п.). Особливість цих договорів полягає в тому, що завжди одним з учасників правочину  виступає банк, а предметом правових дій, як правило, є грошові кошти . що банківські договори мають цивільно-правову природу, оскільки внаслідок застосування адміністративно-правових норм хоч і виникають публічно-правові відносини, такі правовідносини існують паралельно із приватноправовими та не перетинаються з ними..

     Наголошено на тому, що банківські договори мають цивільно-правову природу, оскільки внаслідок застосування адміністративно-правових норм хоч і виникають публічно-правові відносини, такі правовідносини існують паралельно із приватноправовими та не перетинаються з ними..

      Визначені ознаки  які ознаки характеризують банківські договори як приватно-правову категорію, що займає досить важливе місце в системі цивільно-правових договорів.

   Розглянуто питання, яке впродовж тривалого часу є предметом дискусій  та  пов'язане з класифікацією банківських договорів, як зобов'язань з надання послуг.

   Проаналізована  правова природа банківських договорів, на основі чого зроблено висновок про те, що незалежно від ступеня та характеру державного втручання у діяльність банків, банківські договори були і залишаються інститутом цивільного права, оскільки завжди призводять до виникнення майнових правовідносин, заснованих на засадах юридичної рівності його учасників.

Посилання

Спасибо-Фатєєва І.В. З приводу концепції щодо модернізації Цивільного кодексу Укра-їни (рекодифікації) Блог. URL: https://sud.ua/ru/news/blog/157375-z privodu-kontseptsiyi-schodo-modernizatsiyi-tsivilnogo-kodeksu-ukrayini-rekodifikatsiyi (дата звернення: 26.09.2022)

Гриняк А.Б. Теоретичні засади правового регулювання підрядних зобов’язань у цивіль-ному праві України: монографія. Київ: НДІ приватного права і підприємництва НАПрН України, 2013. 374 с

Бабаскін А. Ю. Істотні умови кредитного договору за цивільним законодавством Украї-ни . Правова держава. 2017. № 28. С. 85-90.

Лепех С. М. Кредитний договір: дис…. канд. юрид. наук: 12.00.03. Львів, 2003. 204 с.

Біда М. А. Договір банківського вкладу (депозиту) за цивільним законодавством України: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.03. Київ, 2011. 17 с.

Спіжов В. В. Зміст та поняття депозитного ресурсу комерційного банку . Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. 2007. № 37. С. 331-338.

Луць В.В Поняття, значення та функції договору в цивільному праві. Цивільне право України: підручник у 2-х книгах. Кн.1 ./за ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнецової. Київ, Юрінком Інтер. 2004. 689 с.

.Волощук М.Г. Фінансове право: навчальний посібник. / М.Г. Волощук, Т.О. Карабін, М.В. Менджул. Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2017. 244 с

Цивільний кодекс України. Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, NN 40-44, ст.356

Цивільний кодекс України. Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, NN 40-44, ст.356

Загальна теорія права: підручник за заг. ред.М.І. Козюбри. Київ: Ваіте, 2015. 392 с.; Безклубий І.А. Банківські правочини:монографія. Київ : Видавничий Дім «Ін Юре».2007. 456 с.

Шпильовий В.А. Підходи до класифікації банківських послуг.// Економiка та держава. 2016. № 1. С.27-30.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-09

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право