Сутність невстановленого цивільного строку та його співвідношення із строком, визначеним моментом вимоги вірителя

Автор(и)

  • П. Гуйван Докторант Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, канидат юридмчних наук Заслужений юрист України, Україна https://orcid.org/0000-0003-3058-4767

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.73.12

Ключові слова:

строки, визначені вимогою кредитора, строк договору

Анотація

Ця стаття присвячена науковому аналізу актуального питання про темпоральне регулювання цивільних відносин за допомогою невизначених строків. Подібний механізм темпорального унормування конкретних відносин встановлений нормативно, зокрема, у ч. 2 ст. 530 Цивільного кодексу України. Прямо передбачена ситуація, коли строк виконання боржником зобов’язання може не встановлюватися угодою сторін. І це не означає, що у зобов’язанні відсутній строк його здійснення. В цьому разі обов’язок боржника виконати зобов’язання виникає через конкретний час або негайно після вимоги кредитора, яку останній може пред’явити у будь-який момент. Договори взагалі можуть не містити умови про строк (термін) виконання, що не робить їх дефектними. Зрештою, закладене у них правовідношення колись буде реалізоване, але такий час настане лише тоді, коли того забажає правоволоділець. Обов’язок виконання такого зобов’язання настає після пред’явлення вимоги кредитором і має бути виконаним негайно, протягом семи днів чи в інший встановлений строк після вимоги. Особлива увага у праці присвячена з’ясуванню ідеї нормативного правила про наявність поряд із невизначеними строками, строків визначених моментом вимоги. З цією метою здійснене ретельне дослідження питання, що представляють собою зобов’язання, за якими строк (термін) виконання не встановлений або визначається моментом вимоги кредитора, і якого практичного вигляду набувають конкретні договори за наявності таких зобов’язань. Як встановлено автором, правова конструкція з їхнім розподілом є прикрою помилкою законодавця. Адже по суті жодної відмінності в порядку застосування невстановлених строків, та тих, що визначаються моментом вимоги, немає. Початок обох темпоральних вимірів визначається волевиявленням кредитора, механізм реалізується в обох випадках однаково – шляхом пред’явлення вимоги, а виконання за кожною з вимог відбувається в однаковому порядку та в той же період. Адже стилістичний аналіз правової норми ч.2 ст. 530 ЦК України показує, що стосовно встановлення строку за можливою вимогою вірителя в ній не йдеться про якийсь певний термін пред’явлення вимоги. Йдеться про виконання обов’язку тоді, коли вимога буде пред’явлена, чи повністю охоплюється механізмом невизначених строків. На аналізі конкретних ситуацій доведена тотожність коментованих відносин.

Посилання

Мороз М.В. Строк договору найму (оренди) та особливості його поновлення. Право та ін-новації № 4 (16). 2016. С. 49-55.

Сібільов М. М. Цивільно-правовий договір у механізмі правового регулювання у сфері приватного права. Проблеми законності. 2003. Вип. 58. С. 46-53.

Курібло В.А. Проблеми строку дії господарського договору. Экономика и право. 2004. № 3. С. 45-47.

Гуйван П.Д. Юридичне значення строків у договірних зобов’язаннях. Часопис цивілісти-ки. 2022. Вип. 44. С. 19-24.

Панченко С.С. Невизначений строк дії договору та його вплив на цивільно-правові зо-бов’язання. Університетські наукові записки. 2016. № 57. С. 130-140.

Новицкий И.Б. Сделки. Исковая давность. М.: Госюриздат, 1954. 247 с.

Гражданское и семейное право Украины /Отв. ред.. Е.О.Харитонов. Харьков. Одисей, 1999. 544 с.

Луць В.В. Строки в цивільних правовідносинах. Конспекти лекцій з спецкурсу. Львів. ЛДУ. 1992. 108 с.

Гуйван П.Д. Загальна характеристика строків у цивільно-правовому зобов’язанні. Наукові праці НУ «Одеська юридична академія». 2021. Том. 28. С. 44-50.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-09

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право