Вірність Конституції України як основний тип праворозуміння

Автор(и)

  • А. Ірклієнко Доктор філософії, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.73.9

Ключові слова:

правосвідомість особистості, відповідальність людини, конституційні цінності, типи праворозуміння

Анотація

Статтю присвячено критичному огляду особливостей філософсько-правового обґрунтування питання вірності Конституції України як основного типу праворозуміння. Узагальнено, що верховенство Конституції України породжує в сучасних умовах міжнародної інтеграції та процесів глобалізації проблему узгодження та юридичного забезпечення пріоритетної дії установчих та основних норм внутрішньодержавного права та норм міжнародного та європейського права (а також різних сегментів інтеграційного права). Підсумовано, що сучасне розуміння верховенства і вищої юридичної сили Конституції України необхідно пов'язувати з концептом вірності Конституції як визначального типу праворозуміння. Підкреслено, що вірність Конституції як правова та культурно-семантична концепція й тип праворозуміння дозволяє виявляти конституційні та моральні цінності, якими керуються при тлумаченні, реалізації або актуалізації конституційних норм. Ключова ідея концепції «вірність Конституції» – це особливий тип конституційного праворозуміння. Прихильність до такого праворозуміння – неодмінна запорука поваги Конституції України, відстоювання у правотворчій і правозастосовній практиці пріоритету конституційних положень, забезпечення їх стабільності та здійснення дбайливої ​​інтерпретації, неприпустимості довільно розширювального тлумачення конституційних норм, конституційної відповідальності. Установлено, що категорія «вірність» має смисловий взаємозв'язок не тільки з похідними від слова «віра», але і зі словами, що позначають раціональну верифікацію: вірність – це відповідність істині; правильність; повна подібність із чимось чи відповідність чомусь (питання верифікації чи справжності). Про вірність Конституції можна говорити і в значенні сповідування віри в Конституцію, і в значенні раціонального обґрунтування та верифікації відповідності Конституції інших правових актів, діянь тощо. Конкретизовано такі смислові відтінки вірності Конституції України як типу праворозуміння:  вірність Конституції України як правовому акту;  вірність Конституції України як сукупності норм чинного конституційного законодавства; вірність Конституції України як конституційним цінностям, закладеним у Конституції; вірність Конституції України як конституційним ідеалам; вірність Конституції України як сформованої реальної конституційної та політичної практиці; вірність Конституції України як послідовність у реалізації конституційних цінностей; вірність Конституції України як ефективність конституціоналізації правового порядку (процес конституціоналізації виступає індикатором вірності конституції).

Посилання

Актуальні проблеми філософії права: посібник / О. М. Балинська, А. С. Токарсь-ка, В. А. Ященко; за заг. ред. О. М. Балинської. Львів: ЛьвДУВС, 2017. 612 с.

Бровко Н. І. Філософсько-правові засади формування правосвідомості особи-стості в процесі навчання і виховання. Біла Церква : Білоцерківдрук, 2018. 427 с.

Грищук В. К. Філософсько-правове розуміння відповідальності людини: Моно-графія. Хмельницький: ХУУП, 2013. 768 с.

Грищук О. В. Конституційні цінності: філософські та судові аспекти. Моно-графія. Видання 2-е доопрацьоване і доповнене. Київ: Ваіте, 2020. 530 с.

Грищук О. В., Бокало Н. І. Генеза ідеї рівності у класичних та некласичних типах праворозуміння. Хмельницький, 2018. 200 с.

Ковальський В. С., Козинцев І. П. Правотворчість: теоретичні та логічні засади. К.: Юрінком Інтер, 2005. 192 с.

Майданник О. О. Конституційне право України: навч. посіб. К: Алерта, 2011. 380 с.

Плавич, В. П. Проблеми сучасного праворозуміння : навч. посіб. Херсон : Олді-плюс, 2014. 215 с.

Погребняк С. П. Основоположні принципи права (змістовна характеристика): мо-нографія. Х.:Право,2008. 240 с.

Савчин М. Конституційні інновації та вірність конституції. Віче. 2017. №7-8. С. 44-47.

11.Устименко О. С. Правова ідеологія як структурний елемент правової свідо-мості. Право і суспільство. 2018. № 5. С. 54-57

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-09

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право