Нормативно-правове забезпечення взаємодії патрульної поліції з іншими суб’єктами профілактики правопорушень

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.73.37

Ключові слова:

нормативно-правове забезпечення, підрозділи патрульної поліції, профілактика правопорушень, взаємодія, суб’єкти профілактики правопорушень

Анотація

У статті здійснюється дослідження нормативно-правового забезпечення взаємодії патрульної поліції з іншими суб’єктами профілактики правопорушень. Відзначено, що одними із суб’єктів, які активно провадять профілактичну роботу, є підрозділи патрульної поліції Національної поліції України. При цьому ефективність такої роботи у багатьох випадках залежить від взаємодії з іншими органами публічної адміністрації та громадськістю. Це актуалізує питання належного нормативно-правового закріплення взаємодії патрульної поліції з іншими суб’єктами профілактики право-
порушень.
Наголошено, що нормативно-правове забезпечення взаємодії патрульної поліції з іншими суб’єктами профілактики правопорушень відіграє важливу роль у діяльності цього підрозділу Національної поліції, зокрема під час реалізації концепції «Community Policing». Воно складається з трьох груп норм. До першої групи слід віднести норми, які спрямовані на закріплення та регулювання профілактичної роботи патрульної поліції, друга група норм визначає загальні засади та механізми взаємодії патрульної поліції під час виконання усієї сукупності поліцейських завдань, а до третьої ‒ відносяться норми, що безпосередньо регламентують взаємодію патрульної поліції з іншими суб’єктами профі-
лактики правопорушень.
Не лише остання група норм, але й інші справляють регулюючий вплив на створення умов для взаємодії патрульної поліції як суб’єкта профілактики правопорушень. Адже використання норм, що регламентують загальні засади та механізми профілактичної діяльності, а також взаємодії патрульної поліції з іншими органами публічної влади та громадськістю є необхідним під час організації та здійснення узгоджених заходів у сфері профілактики правопорушень.

Посилання

Про внесення змін до Закону України «Про основи національного спротиву» щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій: Закон України від 03.05.2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2237-20#n2.

Про затвердження Порядку електронної інформаційної взаємодії Служби зовнішньої розвідки України, Міністерства внутрішніх справ України та центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів

України через Міністра внутрішніх справ України: наказ Служби зовнішньої розвідки, МВС України від 08.08.2022 № 1334-ВС/479. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0921-22#Text.

Про затвердження Порядку взаємодії між органами прокуратури, Національної поліції України, Служби безпеки України, уповноваженими органами державного нагляду (контролю), державними спеціалізованими установами під час виявлення та здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень проти довкілля: наказ Офісу Генерального прокурора, МВС України, Служби безпеки України, Міндовкілля, Мінагрополітики від 16.06.2022 № 94/363/150/226/356. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v094_905-22#Text.

Про затвердження Порядку взаємодії між органами та підрозділами Національної поліції України, закладами охорони здоров’я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини під час воєнного стану на території України: наказ МВС України, МОЗ України, Офісу Генерального прокурора від 09.03.2022 № 177/450/46. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0317-22#Text.

Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану: Закон України від 08.07.2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2381-20#Text.

Про внесення зміни до Порядку взяття на профілактичний облік, проведення профілактичної роботи та зняття з профілактичного обліку кривдника уповноваженим підрозділом органу Національної поліції України: наказ МВС України від 16 травня 2022 року № 296. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0540-22#Text.

Сердюк А.М. Щодо визначення поняття і змісту основних завдань та функцій патрульної поліції України в сучасних умовах: адміністративно-правові аспекти. Науковий вісник публічного та приватного права. 2016. Вип. 3. С. 45–49.

Данчул О.С. Концепції «Сервісна держава» та «Community Policing» – необхідні умови ефективного реформування системи МВС України. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Cерія юридична. 2018. Вип. 3. С. 140–148.

Взаємодія поліції та громади (Community Policing). URL: https://ecpl.com.ua/wp-content/uploads/2017/02/com_pol.pdf.

Про затвердження Положення про Департамент патрульної поліції: наказ Національної поліції України від 6 листопада 2015 року № 73. URL: http://tranzit.ltd.ua/nakaz/files.

Про внесення змін до Положення про управління патрульної поліції у Львівській області: наказ Департаменту патрульної поліції від 10 квітня 2020 року № 675.

Про внесення змін до Положення про управління патрульної поліції в Дніпропетровській області: наказ Департаменту патрульної поліції від 10 квітня 2020 року № 668. URL: https://dostup.pravda.com.ua/request/90782/response/337784/attach/3/817.pdfcookie_passthrough=1.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-15

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право