Парадигма конституційної безпеки: глобалізаційний вимір

Автор(и)

  • С. Калинюк Кандидат юридичних наук, доцент кафедри господарського права ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.72.74

Ключові слова:

парадигма, філософський підхід, конституціоналізм, конституційна безпека

Анотація

Вказується, цілісне бачення конституціоналізму, покликаного розуміти й пояснювати науку конституційного права виходячи з певних концептуальних основоположень, що, в свою чергу наближаються до ряду базових установок та відрізняються довготривалістю свого впливу – нагальна потреба самої науки конституційного права, відповідь на її прагнення пізнати природу своєї діяльності, а через це і себе. Можливим варіантом такого розгляду може послужити парадигмальний підхід, який ми в загальних рисах спробуємо застосувати в рамках дослідження конституційної безпеки. Звертається увага на те, що у юриспруденції поняття “парадигма” стали вживати порівняно недавно. На наш погляд, це викликано неадекватним розумінням смислового значення даного терміну щодо юридичної науки. Ще одну причину вбачаємо в численній практиці його недоречного вживання в інших гуманітарних науках. У багатьох публікаціях одне і те ж явище, в одному і тому ж контексті називають і парадигмою, і концепцією, й ідеєю і т.п. Відзначається, парадигма конституціоналізму є квінтесенцією конституційно-правового знання, саме на цьому рівні досягається його цілісність та взаємообумовленість окремих напрямів та структурних компонентів, а також кристалізується соціокультурна функціональність даної сфери знань. Зі змістовного боку парадигма конституціоналізму ґрунтується на узагальненні основних підходів до вирішення свого проблемного поля у всіх його аспектах, за винятком внутрішніх проблем гносеологічного характеру. На підставі аналізу матеріалу дослідження стверджується, що парадигма конституційної безпеки в умовах глобалізації – це сукупність ідеальних фрагментів конституційної дійсності (понять, цінностей, принципів, уявлень і практик), що поділяються суспільством на даному етапі розвитку держави та формують визначене бачення базових цінностей, що складають зміст конституційного ладу (об’єкт конституційної безпеки), метою реалізації якої є забезпечення постійного та законного дотримання й захисту прав і свобод людини і громадянина, а також внутрішньої безпеки держави в цілому.

Посилання

Шаканов, Вячеслав Владимирович. Правовые парадигмы: дис. ... канд. юрид. наук по спец.: 12.00.01. – «теория и история права и государства; история правовым учений». М.: РГБ, 2006. 193 с.

Бєлов Д.М. Парадигма українського конституціоналізму. Монографія. 2011. 400 с.

Гершунский Б.С. Концепция самореализации личности в системе обоснования ценностей и целей образования. Педагогика. 2003. № 10. С. 1-5.

Кун Т. Структура научных революций. Монография. М.: “Прогресс”, 1977. 304 с.

Бєлов Д.М. Парадигма конституціоналізму: теоретичні питання. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія “Право”. 2012. Випуск 18. С. 57-60.

Овдієнко Л.Н. Гуманістична освітньо-правова парадигма і зміст шкільного навчання. Педагогіка і психологія. 1999. №4. С. 26 – 30.

Бєлов Д.М. Парадигма українського конституціоналізму: правова сутність та зміст. Вісник Запорізького національного університету. Серія «Юридичні науки». 2012. № 4 (Частина І). С. 32-35.

Алексеев С.С. Право и правовая система. Правоведение. 1980. № 1. С. 5-9.

Гусинский Э.Н., Турчанинова Ю.И. Введение в философию образования. Учебное пособие. М.: “Логос”, 2000. 224 с.

Клепко С. Ф. Українська царина філософії освіти. Практична філософія. 2001. №1. С.197 – 211.

Нерсесянц В.С., Мальцев Г. В., Лукашева Е. А., Варламова Н. В., Постышев В. М., Соколова Н. С. Конституционная модель Российской правовой государственности: опыт прошлого, проблемы и перспективы. Правовое государство и законность. Научно-исследовательский институт правовой политики и проблем правоприменения Российской правовой академии Министерства юстиции Российской Федерации, М.,1997 г. С. 56-111.

Лемак О.В. Українська нація і національна безпека: аспекти співвідношення. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». 2014. №27. С. 40–44.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-27

Номер

Розділ

Розділ 10. Судоустрій; прокуратура та адвокатура