Інститут освіти в системі запобігання і протидії злочинності як об’єкт кримінологічного дослідження

Автор(и)

  • О. Колеснікова Здобувач, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0070-4342

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.72.56

Ключові слова:

інститут освіти, запобігання злочинності, протидія злочинності, кримінологічна ефективність освіти, перспективи наукового кримінологічного дослідження інституту освіти

Анотація

В роботі автором доведено, що актуальність наукового дослідження інституту освіти крізь призму її місця і ролі в системі запобігання та протидії злочинності визначається насамперед недосконалістю організаційного і функціонального компонентів державного механізму правоохорони та правозахисту, незавершеністю реформ правоохоронної та судової систем, непослідовністю у реформуванні системи освіти. Відзначено, що сьогодні через різноманітні економічні, політичні, військові, демографічні, соціальні причини доступ до освіти є ускладненим, а її якісний рівень не завжди дозволяє забезпечити формування особистості з високим рівнем правової свідомості та культури. Тож підсумовано, що проблематика системи запобігання та протидії злочинності, в тому числі місця та ролі в ній інституту освіти, продовжує гостро стояти на порядку денному розвитку України, гарантування законності та правопорядку в ній. На підставі аналізу наукових публікацій, що стосуються тематики дослідження, зроблено висновок про те, що на рівні кримінології питання інституту освіти в системі запобігання та протидії злочинності досліджувалось досить епізодично і непослідовно, переважно крізь призму вивчення інших суміжних складових системи запобігання та протидії злочинності.

З огляду на те, що інститут освіти як складова системи запобігання та протидії злочинності відзначається високим пізнавальним значенням як кримінологічна проблематика, вказано на те, що вказаний інститут потребує належного державно-правового забезпечення. Аналіз стану кримінологічного наукового дослідження інституту освіти в Україні дозволив надати йому критичну оцінку. Відзначено недостатність саме сучасних досліджень кримінологічних аспектів інституту освіти, її ролі у формуванні правової свідомості сучасної молоді в Україні в дусі поваги до права та закону, правових цінностей, які сформувались у вітчизняному суспільстві. З урахуванням вищезазначеного, обґрунтовано науково перспективні напрями вивчення інституту освіти як складової системи запобігання та протидії злочинності.

Посилання

Cribiore R. Gymnastics of the Mind. Greek Education in Hellenistic and Roman Egypt. Princeton : Princeton University Press, 2005. 288 p.

Цицерон М. Т. Про закони. Про державу. Про природу богів / перекл. з лат. В. Литвинов. Львів : Апріорі, 2019. 392 с.

Локк Дж. Розвідка про людське розуміння : у 4 кн.; пер. з англ. Н. Бордукової. Харків : Акта, 2002. Кн. 1. 152 с.

Гоббс Т. Левіафан, або Суть, будова і повноваження держави церковної та ци-вільної / пер. з англ. Р. Димерець та ін.; наук. ред. Т. Польська. Київ : Дух і Літера, 2000. 600 с.

Кормич А. І. Історія вчень про державу і право : Навч. посібник. 4‑те вид., до-повн., у 2-х част. Київ : Алерта, 2015. 416 с.

Дохинская декларация о включении вопросов предупреждения преступности и уголовного правосудия в более широкую повестку дня организации объединенных наций в целях решения социальных и экономических проблем и содействия обеспечению верховенства права на национальном и международном уровнях, а также участию общественности, принятая по результатам проведения Тринадцатого конгресса Организации Объединенных Наций по предупреждению преступности и уголовному правосудию (г. Доха, 12–19 апреля 2015 г.). Нью-Йорк : Организация объединенных наций, 20 с. URL : https://www.unodc.org/documents/congress/Declaration/V1504153_Russian.pdf.

Заболотна А. Г., Ільченко Н. В. Інформаційне освітнє середовище як складова під-готовки кваліфікованих фахівців. Формування сучасного освітнього середовища: теорія і практика : Матер. Міжвуз. наук.-практ. конф. / Редкол.: Н.В. Ільченко (голова) та ін. Ірпінь, 2020. С. 5–9.

Запобігання та протидія проявам насильства: діяльність закладів освіти. Навчально-методичний посібник / В.Л. Андрєєнкова, В.В. Байдик, Т.В. Войцях, О.А. Калашник та ін. Київ : ФОП Нічога С.О. 2020. 196 с.

Погребняк В. П., Ятченко А. Д. Нова парадигма: реалії і проблеми. (Розвиток на-ціональної освіти в світовому контексті). Рідна школа. 1994. №6. С. 3–6.

Шуміло І. А. Проблеми правового регулювання процесів інтеграції вищої освіти до національної інноваційної системи України. Університетські наукові записки: Часопис Хмельницького ун-ту управління та права. 2008. № 2. С. 44–48.

Simon B. Education and the Social Order. London : Lawrence & Wishart, 1999. 646 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-27

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право