Розвиток законодавства про кримінальну відповідальність за примушування до шлюбу в аспекті протидії гендерно зумовленому насильству

Автор(и)

  • І. Васильківська Професор кафедри конституційного та кримінального права ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”, кандидат юридичних наук, доцент, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-7735-1007

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.72.53

Ключові слова:

права людини, гендерно зумовлене насильство, криміналізація, примусові шлюби, насильство, погроза застосування насильства, закон про кримінальну відповідальність

Анотація

Україна взяла на себе зобов’язання всебічно захищати загальнолюдські права, створити середовище, вільне від дискримінації, фізичного або психічного насильства. Між тим, початок широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти нашої держави відзначився збільшенням кількості порушень прав людини, у тому числі пов’язаних з гендерно зумовленим насильством.

В статті досліджуються вітчизняні кримінально-правові механізми протидії гендерно зумовленому насильству у формі примушування до шлюбу. Відзначається, що криміналізація примушування до шлюбу, яка відбулася у зв’язку з виконанням вимог Стамбульської конвенції, багатьма дослідниками сприйнялася як передчасна. На сьогодні в Україні статистика примусових шлюбів відсутня. Водночас представники громадських організацій, низка дослідників, ЗМІ підтверджують існування такого явища в нашій країні. Примусові шлюби розповсюджені серед ромського населення України. З початком військової агресії РФ фіксуються випадки примусових шлюбів військових з жінками з окупованих територій. Ці факти є додатковим аргументом на користь закріплення у законодавстві України кримінально-правової заборони примушування до шлюбу. Разом з тим, відсутність у Кримінальному кодексі України чіткого визначення поняття “примушування” зумовлює необхідність конкретизувати об’єктивну сторону досліджуваного посягання. На підставі проведеного аналізу наукової та іншої літератури, з урахуванням корисного правового досвіду зарубіжних країн обгрунтовується необхідність встановити кримінальну відповідальність лише за насильницьке примушування до шлюбу. З цією метою пропонується закріпити конкретні способи досліджуваного посягання: насильство або погроза його застосування. Це допоможе уникнути надмірності у криміналізації примушування до шлюбу, додасть більшої суспільної небезпеки діянню, крім того, зробить цю норму зрозумілішою, а отже сприятиме ефективнішому застосуванню її на практиці. Зважаючи на те, що вітчизняне законодавство про кримінальну відповідальність передбачає гендерно нейтральне визначення примушування до шлюбу, перспективними є кримінологічні дослідження стосовно чоловіків як потерпілих від цих злочинів.

Посилання

Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами: Закон України від 06.12.2017 № 2227-VIII. Відомості Верховної Ради України. 2018. № 5. Ст. 34.

Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція): Ратифікована Україною із заявами 20 червня 2022 р. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_001-11#Text (дата звер-нення: 28.07.2022).

Денисов С.Ф., Мартиненко А.О. Про доцільність криміналізації примушування до вступу в шлюб в Україні. Актуальні проблеми кримінального права, кримінології та кримі-нально-виконавчого права: матер. Всеукр. наук.-практ. конф. (25 трав. 2018 р., м. Дніпро). Дніпро: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2018. С. 58-60.

Андрушко А. Щодо доцільності криміналізації примушування до шлюбу. Jurnalul juridic national: teorie şi practică. 2018. № 6 (34). С. 170-173.

Давлатов Ш.Б., Асєєва А.В. Примушування до шлюбу в аспекті протидії домаш-ньому насильству: криміналізація та іноземний досвід. Правова позиція. 2020. № 4 (29). С. 102-106.

Кісілюк Е.М., Смаглюк О.В. Кримінальна відповідальність за гендерно зумовлене насильство в Україні. Вісник пенітенціарної асоціації України. 2018. № 1(3). С. 96-104.

Приставив ніж до горла: на Прикарпатті затримали нелегала, який примушував українку до одруження. УНІАН. URL: https://www.unian.ua/society/10188015-pristaviv-nizh-do-gorla-na-prikarpatti-zatrimali-nelegala-yakiy-primushuvav-ukrajinku-do-odruzhennya-video.html (дата звернення: 28.07.2022).

Марценюк Т. Ранні шлюби в Україні: хто і чому одружується у ранньому віці? На-укові записки НаУКМА. Соціологічні науки. 2014. Т. 161. С. 83-90.

Куліков О.П. Окремі аспекти примушування до шлюбу в умовах воєнного стану. Юридичний вісник. 2022. № 1 (62). С. 180-185.

Окупант тиждень ґвалтував жительку Харківської області. URL: https://2day.kh.ua/ua/kharkow/okupant-tyzhden-gvaltuvav-zhytelku-kharkivskoyi-oblasti (дата звернення: 28.07.2022).

Дудоров О.О., Хавронюк М.І. Відповідальність за домашнє насильство і насильст-во за ознакою статі (науково-практичний коментар новел Кримінального кодексу України) / за ред. М.І. Хавронюка. Київ: Ваіте, 2019. 288 с.

Новий тлумачний словник української мови: у 4 т. / уклад.: В.В. Яременко. О.М. Сліпушко. Київ: Вид-во “АКОНІТ”, 2000. Т. 3. 928 с.

Андрушко А.В. Теоретико-прикладні засади запобігання та протидії злочинам проти волі, честі та гідності особи: монографія. Київ: Ваіте, 2020. 560 с.

Сингаївська І. Зарубіжний досвід регламентації кримінальної відповідальності за примушування до шлюбу. Слово Національної школи суддів України. 2020. № 2(31). С. 58-69.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-27

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право