Спрощена система оподаткування в Україні в умовах цифрової трансформації

Автор(и)

  • О. Солдатенко Доктор юридичних наук, професор, професор кафедри правознавства ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5633-2221
  • В. Брунько Керівник НДЦ ПАТ «Український зональний науково-дослідний і проектний інститут по цивільному будівництву», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.72.48

Ключові слова:

єдиний податок, податок на трансакцію, податок на рух грошей, податкова реформа, податкова амністія

Анотація

В умовах економічної кризи, яка виникла під час дії в Україні воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64/2022, актуальною є потреба у переформатуванні нинішньої вітчизняної системи оподаткування, спрямованому на максимальне спрощення та мінімізацію адміністративних процедур, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків, контролем за дотриманням податкового законодавства, а також на оптимізацію державних видатків на вказані цілі через запровадженні на всій території України для всіх юридичних і фізичних суб’єктів реальної спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Авторами статті поставлено за мету,  спираючись на ідеї простої, зрозумілої та ефективної в адмініструванні спрощеної системи оподаткування, запропонувати подальші напрями правового урегулювання покрокових дій держави при переході до цифрової вітчизняної системи оподаткування в умовах реалізації реальної податкової реформи.

З огляду на несуттєву частку єдиного податку у доходах зведеного бюджету України (близько 1,7−3 %%) відсутня потреба у посиленні податкового навантаження на його платників, яке спостерігається протягом останніх років у зв’язку з прийняттям численних законодавчих актів, спрямованих на посилення регулюючих механізмів оподаткування суб’єктів, які обрали спрощену систему.

У статті запропоновано конкретні напрями правового урегулювання процесів, спрямованих на легалізацію доходів через податкову амністію, поступову відмову від обігу готівки і перехід виключно на безготівкові електронні трансакції, заборону бартерних операцій − для запровадження в умовах цифрової трансформації на території всієї країни для всіх як громадян, так і суб’єктів підприємницької діяльності спрощеної системи оподаткування у вигляді податку на трансакцію.

За наведеними у статті даними, оподаткування трансакцій за ставкою 1,6 % дозволило б забезпечити запланований на 2022 рік річний обсяг бюджетних надходжень при мінімізації адміністративних процедур і видатків на них. Ухвалення закону про податок на трансакції з одночасним скасуванням низки законодавчих і нормативно-правових актів щодо оподаткування – важливий крок для реалізації реальної податкової реформи.

Посилання

Фопономіка. URL: https://opendatabot.ua/open/foponomics (дата звернення 27.07.2022).

Доходи зведеного бюджету України за статтями доходів. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/finance/budget/cons/income (дата звернення 27.07.2022).

Чи існує тотальна РРОізація в країнах Європи. URL: https://biz.ligazakon.net/news/190413_chi-snu-totalna-rrozatsya-v-kranakh-vropi (дата звернення 27.07.2022).

Кендюхов О. До питання про реформування податкової системи. URL: https://zn.ua/ukr/finances/taxkin-322187_.html (дата звернення 27.07.2022).

Про затвердження форми одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядку її подання: Наказ Міністерства фінансів України від 02.08.2021 № 439. Офіційний вісник України. 20.08.21. № 64. Ст. 4088.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-27

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право