Адвокатура в «хмарі»: нові цифрові виклики та реалії сьогодення

Автор(и)

  • П. Бадзелюк Здобувач кафедри конституційного права та порівняльного правознавства ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.71.56

Ключові слова:

адвокат, адвокатська діяльність, цифровізація адвокатської діяльності, хмарне середовище

Анотація

Цифровізація стала модним словом у юридичному світі, викликаючи значний інтерес до майбутнього юридичної професії. На ринок юридичних послуг вийшла низка інноваційних юридичних компаній постачальників послуг, що в даний час кидає виклик монополії юристів на практику права і, зрештою, змінює спосіб виробництва в юридичній сфері. Ми вже стали свідками значної цифровізації у належній обачності, перевірці договорів, юридичних дослідженнях, електронному виявленні, технології прогнозування та автоматизації документів, а такі інструменти, як клієнтські портали та платформи для співпраці на базі Інтернет, щодня стають все більш досконалими.

Відтак, у самому широкому розумінні під хмарним середовищем прийнято розуміти конкретну модель збереження даних, інформації, яка регулюється та обробляється численними серверами у всесвітній павутині. Найбільш простими словами, хмарне середовище можна пояснити як велику містку шафу, призначену для зберігання фото, відео, документів, і так далі. Однак, прогресивність цифрових технологій, невпинне колесо промислової революції та вкраплення штучного інтелекту в кожну клітинку людського життя дають свої плоди, тим самим, масштабно розширюючи можливості хмарних технологій. Зокрема, хмарні платформи стають не тільки інструментом для зберігання інформації, а й повноцінним засобом із створення програмних продуктів, керування ними, оперування обчислювальними ресурсами тощо. Так, зазначені технології вражають своєю мобільністю та зручністю, адже, де б ти не був, всі твої напрацювання, та майже весь офіс у тебе завжди в кишені, від користувача вимагається лише стабільне підключення до мережі.

Повсюдна реклама цифрової продукції є дуже заманливою пропозицією, але який вона чинить вплив на конкретну досліджувану галузь спробуємо розкрити в межах нашого дослідження.

Адвокатська діяльність являє собою комплекс процедурних завдань, які лягають в томи щоденних буднів адвоката. Цифровізація ж адвокатської діяльності є назрілим та актуальним, з точки зору масштабної інформаційно-телекомунікаційної революції питанням. А з огляду на дискусійність та відсутність єдиної чіткої позиції з даної проблематики, вважаємо це питання своєчасним та доречним.

Посилання

Steve Ranger. An introduction to cloud computing, right from the basics up to IaaS and PaaS, hybrid, public, and private cloud, AWS and Azure. URL: https://www.zdnet.com/article/what-is-cloud-computing-everything-you- need-to-know-about-the-cloud/ (дата зверненння: 02.05.22).

Reuven Cohen. The Past, The Present, and The Future of Cloud Computing. Service technology magazine.

Is. IXXXIII. 2014. P. 1-5.

Conversation with Eric Schmidt hosted by Danny Sullivan. 2006. URL: https://www.google.com/press/podium/ ses2006.html (дата зверненння: 03.05.22).

Anders Lisdorf. Cloud Computing Basics. A Non-Technical Introduction. Apress Berkeley, CA. 188 p.

Introduction to cloud storage. Community workshop series. URL: https://ils.unc.edu/cws/Handouts/Cloud%20 Storage/Cloud-Storage.pdf (дата зверненння: 03.05.22).

Habeebullah Hussaini Syed. Overview of cloud computing and its types. March 2019. SSRN Electronic Journal. 6(3). P. 61-67.

Qahtan M. Shallal, Mohammad Ubaidullah Bokhari. Cloud computing service models: a comparative study. International Conference on Computing for Sustainable Global Development (INDIACom). 2016. IEEE Network. P. 890-895.

ABA Legal Technology Survey 2021. URL: https://www.americanbar.org/groups/law_practice/publications/ techreport/2021/cloudcomputing/(дата зверненння: 04.05.22).

Про хмарні послуги: Закон України від 17.02.2022. № 2075-IX. Голос України. 16.03.2022. № 57.

Стародуб І. Хмарні послуги. Юридична практика. № 47-48. С.1248-1249.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-25

Номер

Розділ

Розділ 10. Судоустрій; прокуратура та адвокатура