Можливість втручання у право на таємницю кореспонденції як спосіб отримання доказів у період воєнного стану

Автор(и)

  • А. Левченко Аспірантка кафедри конституційного та кримінального права ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0221-3937

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.70.66

Ключові слова:

право на таємницю кореспонденції, воєнний стан, Конституція України, Міжнародний Кримінальний Суд, воєнні злочини, докази, обмеження, втручання

Анотація

Стаття присвячена дослідженню питання можливості втручання у право на таємницю кореспонденції з метою отримання інформації, яку в майбутньому можливо використовувати як докази вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Нині, в умовах воєнного стану в Україні та величезної кількості воєнних злочинів Росії на українських землях ця тема є надзвичайно актуальною. Адже перехоплення телефонних розмов та публікація листування російських окупантів засвідчує жорстокі і цинічні злочини Російської Федерації проти українського народу, за які всі винні обов’язково мають бути покараними. Наведено підстави обмеження права на таємницю кореспонденції в умовах воєнного стану, умови здійснення втручання у таємницю кореспонденції під час війни. Проаналізовано відповідність норм національного законодавства щодо обмеження права на таємницю кореспонденції до норм міжнародного права. Здійснено порівняльну характеристику втручання у право на таємницю кореспонденції в мирний час, коли за такі дії наступає кримінальна відповідальність, та в умовах воєнного стану. В статті наведено приклади телефонних розмов і повідомлень окупантів, інформація з яких повинна бути використана в міжнародних судових інстанціях для притягнення винних у воєнних злочинах проти України. Досліджено рішення та роз’яснення національних та міжнародних судових органів щодо вимог до документів та даних, які можливо використати як докази воєнних злочинів, серед яких зокрема і електронні листи, текстові та голосові повідомлення, телефонні розмови тощо. Проаналізовано наведені в статті телефонні розмови та повідомлення російських загарбників на предмет їх допустимості для пред’явлення до міжнародних судових інстанцій як доказів вчинення ними військової агресії проти України. Виявлено певні недоліки національного законодавства з цього питання та висловлено пропозиції щодо їх удосконалення. Загалом же аргументовано доцільність можливості втручання в право на таємницю кореспонденції для отримання доказів у період дії воєнного стану. При цьому зазначено, що такі дії не є обов’язковими, але можуть бути необхідними під час війни або іншої суспільної небезпеки, яка загрожує життю нації.

Посилання

Фігель Ю.О. Обмеження прав людини в умовах воєнного стану. Науковий вісник Львівської комерційної академії. Серія «Юридична». 2015. Вип. 2. С. 222-230.

Єдинак Ірина. Конструктивні особливості статті 163 Кримінального кодексу України «Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер». Актуальні проблеми правознавства. 2017. Вип. 3 (11). С. 148-154.

Максименко Олена. «За перші 10 днів боїв – по 1000 доларів за день як у Сирії. Потім – по 5500 рублів». Про що пишуть російські окупанти в смс. URL:https://novynarnia.com/2022/03/02/za-pershi-10-dniv-boyiv- po-1000-za-den-yak u-syriyi-potim-po-5500-rubliv-pro-shho-pyshut-rosijski-okupanty-v-sms/(дата звернення: 03.04.2022).

Картер Саша. Не встиг здатися в полон: МВС показало переписку з телефону одного з російських окупантів. URL:https://www.unn.com.ua/uk/news/1965839-ne-vstig-zdatisya-v-polon-mvs-pokazalo-perepisku-z- telefonu-odnogo-z-rosiyskikh-okupantiv (дата звернення: 03.04.2022).

СБУ перехоплює нові розмови російських загарбників, які мародерствують на Сумщині (аудіо). URL:https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-perekhopliuie-novi-rozmovy-rosiiskykh-zaharbnykiv-yaki-maroderstvuiut-na sumshchyni-audio (дата звернення: 03.04.2022).

СБУ перехопила розмови окупантів: у Харкові їм дали команду стріляти у цивільних (аудіо). URL:https:// ssu.gov.ua/novyny/sbu-perekhopyla-rozmovy-okupantiv-u-kharkovi-yim-daly-komandu-striliaty-v-tsyvilnykh-audio (дата звернення: 03.04.2022).

Скрипник А.В., Тітко І.А. Конституційно-правові аспекти використання цифрової інформації у кримінальному процесуальному доказуванні. Юридичний науковий електронний журнал. 2021. №5. С. 283-287.

Посібник зі збору доказів для Міжнародного кримінального суду. Київ: Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, 2019. 43с.

Левченко А.В. Гарантії забезпечення конституційного права на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Держава і право. Частина 1. Юридичні науки. 2019. Випуск 86. С. 86-95.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-18

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність