Визначення майбутнього статусу Закарпаття після Першої світової війни: дипломатичні, правові, історичні аспекти

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2022.70.18

Ключові слова:

статус Закарпаття, Перша світова війна, Австро-Угорська імперія, Чехословаччина

Анотація

Здійснена спроба розглянути особливості дипломатичних, правових та історичні аспекти визначення майбутнього статусу Закарпаття після Першої світової війни. Вказується, для багатьох народів Австро-Угорської імперії Перша світова війна, в яку вони були втягнуті проти своєї волі, дала можливість кардинальних змін в їх подальшому розвитку, в тому числі – можливість отримати свободу. Встановлено, низький рівень культури, малочисельність власної інтелігенції, міжконфесійні непорозуміння та конфлікти, відсутність власної літературної мови давали можливість угорській владі маніпулювати у своїх цілях місцевим русинським населенням.

Зазначається, на початку ХХ ст., до Першої світової війни та під час неї русинські політики не виробили конкретної концепції державно-правового статусу Закарпаття. Властивим для політико-правової думки того часу було намагання покращити своє культурне та матеріальне становище шляхом надання культурної та церковної автономії, яка мала бути утворена в рамках Угорщини. Русинська політична еліта навіть під час війни чітко не сформулювала вимоги до угорського уряду по зміні становища власного народу.

Аналіз праць вчених, зроблений у дослідженні, дав можливість зробити висновок про те, що хоча рух за злуку з Україною в цей час був масовим, все ж він не міг бути одностайним. Доказами на користь такого висновку є не лише згадані причини й особливості суспільно-політичного життя краю, але й факт, що досить швидко, підтримуючи позицію Ужгородської і Пряшівської Рад про входження до складу Чехословаччини, переорієнтувались всі інші ради, які діяли на Закарпатті. Крім цього, з окупацією України більшовицькою Росією в 1919 р. була втрачена можливість на злуку з соборною Українською державою. У такій ситуації, єдиним можливим шляхом забезпечення подальшого прогресивного розвитку Закарпаття було включення його до складу демократичної Чехословацької республіки.

Посилання

Балагурі Е. А., Гранчак І. М., Ілько В. І. та ін. Нариси історії Закарпаття. 2 т. / Закарпаття. Ужгород, 1995. Т.2. 663 с.

Болдижар М. М. Краю мій рідний. Ужгород: Госпрозрахунковий редакційно-видавничий відділ комітету інформації, 1998. 228 с.

Болдижар М. М. Державність на Закарпатті. Правда історії та вигадка фальсифікаторів. Ужгород, 2004. 250 с.

Кондратович Иреней. Исторія Подкарпатскоъ Руси для народа. Ужгород: Уніо, 1924. 113 с.

Стерчо П. Карпато-Українська держава. Львів: За вільну Україну, 1994. 288 с.

Kolar Frantisek. Podkapatska Rus na Parizske mirove konferenci. Cesko-Slovenska historicka rocenka. 1997. C. 61-71

Svorc Peter. Zrod republiky.(Dobove dokumenty, spomienky a stanoviska 1914-1918). Kosice. 1991.

Svorc Peter. Zaclenenie Podkarpatskej Rusi do CSR. Cesko-Slovenska historicka rocenka. 1997. C. 36-61.

Горбань Т. Українці закарпаття в роки першої світової війни: етнополітичні аспекти. Наукові записки. Випуск 29. С. 55-67.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-18

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право