Зародження наукової думки про ювенальну віктимність

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.68.39

Ключові слова:

неповнолітній, жертва, віктимність, ювенальна віктимологія, віктимна поведінка, кримінальне правопорушення

Анотація

В статті розглядається процес зародження наукової думки про ювенальну віктимність. Вказується, що дослідження теоретичних надбань у галузі загальної та ювенальної віктимології з початку її заснування (ще у межах кримінології) та до сьогодні, дозволяє класифікувати останні на три групи за ознакою предмета дослідження: 1) феномен ювенальної віктимності, віктимізації та віктимної поведінки (природа та значення, детермінація, фонові явища); 2) особа неповнолітньої жертви кримінально протиправного посягання (дефініція, структура, класифікація, типологія та психологія); 3) віктимологічне запобігання (загальна характеристика, форми та методи, зарубіжний та міжнародний досвід). Особливу увагу звертається на те, що як у перших, ще елементарних кримінологічних дослідженнях, так і у сучасних працях ці три групи є незмінними (за виключенням окремих, незначних відхилень у тематиці та загальних підходах самих учених). Зазначається, що перші наукові пошуки в межах наук кримінально-правового циклу були присвячені виключно кримінальному правопорушнику, що пояснюється впевненістю вчених, що лише він є основоположною першопричиною суспільно небезпечного діяння. Вивчення особи суб’єкта правопорушення зводилось до пошуку фізіологічних вад (особливостей), котрі примушують людину порушити закон. Підсумовується, що наразі в Україні ведеться активна наукова робота з вивчення особливостей віктимної поведінки як дорослих, так і неповнолітніх осіб. Перші згадування про жертв кримінальних правопорушень зустрічаються ремарочно ще у працях Чезаре Ломброзо. Однак, першим кримінологом, який запровадив у науковий обіг поняття «віктимологія», був румунський дослідник Б. Мендельсон, котрий, у 1975 році у монографії «Загальна віктимологія» запропонував віктимологічну концепцію «клінічної» або «практичної» віктимології. Віктимна поведінка саме неповнолітніх осіб почала цікавити наукову спільноту у післявоєнні часи, наприкінці ХХ століття. В українській науці неповнолітні жертви та особливості їх поведінки зустрічаються, здебільшого, в межах наукових статей.

Посилання

Джужа О. М. Запобігання злочинам: кримінолого-віктимологічна парадигма : моногр. К. : Нац. акад. внутр. справ, 2015. 331 с.

Джужа А. О. Історичні передумови становлення та розвитку віктимології як науки про жертву злочину.

Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності. 2017. № 1. С. 105-111

Hentig H. Remarks on the Interaction of Perpetrator and Victim. The Journal of Criminal Law and Criminology. 1941. V. 31. P. 303–309.

Hentig H. The Criminal and His Victim (Studies in the Sociobiology of Crime). N.Y., 1948.

Тімуш І. С. Інтегральний погляд на право. К. : Атіка, 2009. 283с.

Криминология. Kriminologie Lexicon: Словарь-справочник : для практикующих криминалистов / пер. с нем / сост. Кернер Х. Ю.; отв. ред. пер. А. И. Долгова. 4-е перераб. изд. справочника Э. Рессмана. М. : Норма, 1998. 391 с.

Kaiser G. Criminology. Ein Lehrbuch. Heiderlberg, 1996; Boers K. Kriminalitatseinstellungen und Opfererfahrungen

/ G. Kaiser, J. Jehle. M. (Hrsg.), Kriminologischer Opferforchung Heidelberg, 1995

Давиденко В. Л. Віктимологія як галузь кримінологічної науки. Європейські перспективи. 2014. № 8. С. 118– 121.

Сорокун П.В., Лексина Д.О. История развития виктимологии. ЭПИ Международный научно-практический журнал «эпоха науки». 2017. № 12. С. 110–112.

John Muncie. Youth Victimization. Cjm. Autumn, 2000. № 41.

Назимко Є., Пайда Ю., Адріяшевська М. Становлення ювенальної віктимології як окремого кримінологічного вчення. Підприємництво, госп-во і право. 2019. № 7. С. 188- 193.

Вишневецкий К.В. Виктимность несовершеннолетних и проблемы социализации личности. Теория и практика общественного развития. 2012. № 9. С. 265–270.

Віктимологія : навч. посіб. / В. В. Голіна, Б. М. Головкін, М. Ю. Валуйська та ін. ; за ред. В. В. Голіни і Б. М. Головкіна. Харків : Право, 2017. 308 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-24

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право