Практика Європейського суду з прав людини як джерело адміністративного права у вітчизняному правовому дискурсі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.68.34

Ключові слова:

джерело права, Європейський суд з прав людини, Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод, практика Європейського суду з прав людини, система права

Анотація

Стаття присвячена питанню дослідження вітчизняною правничою наукою імплементації практики Європейського суду з прав людини в національну систему права, зокрема, адміністративне право. Наголошується, що проблема імплементації рішень Європейського суду з прав людини у національну систему права постало перед Україною у 1997 році, коли було ратифіковано Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод.

Відзначається, що значна роль у процесі удосконалення національного права належить Європейському суду з прав людини, що є органом контролю дотримання державами-членами Ради Європи Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Акцентується увага на тому, що на сьогодні в Україні не проводилось комплексне дослідження практики Європейського суду з прав людини в системі джерел адміністративного права, яке б ґрунтувалося саме на західній правовій культурі. Відзначається, що прецедентний характер рішень Європейського суду з прав людини є певним «викликом» для вітчизняної системи права, яка не визнавала судовий прецедент як джерело права і, до того ж, інтерпретація страсбурзьким судом категорії «людські права» є якісно іншою, ніж її розуміння вітчизняною правовою доктриною, яка ще і донині багато у чому ґрунтується на сприйнятті прав як можливостей, що гарантуються законом.

Проводиться аналіз наукових джерел, об’єктом дослідження яких є практика Європейського суду з прав людини як джерело адміністративного права.

Запропоновано існуючі наукові розвідки практика Європейського суду з прав людини як джерела адміністративного права доцільно класифікувати на дві групи: наукові роботи, предметом дослідження яких є практика Європейського суду з прав людини; наукові роботи, предметом дослідження яких є вплив практики Європейського суду з прав людини на національну систему права, іманентність цій практиці рис форм права тощо.

Резюмується, що аналіз наукових розробок практики Європейського суду з прав людини як джерело адміністративного права вітчизняною правничою наукою дозволяє зробити висновок про актуальність обраної тематики, її малодослідженість та нагальну необхідність висвітлення.

Посилання

Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод від 4 листопада 1950 року. Урядовий кур’єр. 2010. № 215.

Кучук А.М. Теоретичні основи правового поліцентризму: монограф. Дніпро: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ; Ліра ЛТД, 2017. 312 с.

CССР и принятие всеобщей декларации прав человека. URL: http://www.hrights.ru/text/b11/Chapter17.htm.

Завгородній В.А. Особливості змісту рішень Європейського Суду з прав людини. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Юридичні науки. 2013. Вип. 4. Том 2. С. 177-179.

Завгородній В.А. Правова природа рішень Європейського Суду з прав людини. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія: Юриспруденція. 2015. № 15. Том 1. С. 19-22.

Завгородній В.А. Правові акти Європейського Суду з прав людини: види, юридичні наслідки та значення. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. 2016. Випуск 40. Том 1. С. 7-10.

Кононеко В.П. Практика Європейського суду з прав людини як «живе право» та конституційне право на життя. Правова держава. 2019. № 35. С. 89-95.

Завгородній В.А. Практика Європейського Суду з прав людини та її вплив на юридичну діяльність в Україні (теоретико-правовий аналіз): дис. …д-ра юрид.наук: 12.00.01. Дніпро, 2021. 517 с.

Кочура, О.О. Європейський суд з прав людини в конституційно-правовому механізмі захисту прав і свобод громадян України : автореф. дис. канд. юрид. наук : 12.00.02 . Харків, 2015. 20 с.

Кочура О. О. Практика та рішення Європейського суду з прав людини як джерела права в судовій практиці України. Форум права. 2014. № 1. С. 286-293.

Кочура О. О. Окремі аспекти виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. Вип. 32. Том 1. С. 116-121.

Юрчишин В.Д. Практика Європейського суду з прав людини як джерело права: колізії у національному законодавстві та шляхи їх вирішення. Наукові праці НУ ОЮА. 2012. С.47-55.

Монаєнко А., Смирнова К. Застосування практики ЄСПЛ та суду ЄС на прикладі адміністративного судочинства. URL: https://yur-gazeta.com/publications/practice/inshe/zastosuvannya-praktiki-espl-ta-sudu-es-na-prikladi- administrativnogo-sudochinstva.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-24

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право