Державне забезпечення безпеки польотів повітряних суден цивільної авіації

Автор(и)

  • А. Полянська

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.68.32

Ключові слова:

безпека польотів, цивільна авіація, державна політика

Анотація

Стаття присвячена дослідженню системи державного регулювання та управління безпекою польотів, визначенню суб’єктів такої діяльності. Методологія дослідження спирається на методи документального аналізу і синтезу, порівняльного аналізу, об’єктивної істини, що дає змогу системно простежити вплив правового регулювання у сфері повітряного транспорту. В результаті констатовано, що державне регулювання є важливою складовою в забезпеченні безпеки польотів повітряних суден цивільної авіації. За умови належного правового регулювання буде забезпечений високий рівень безпеки польотів повітряних суден. Державна політика забезпечення безпеки польотів повітряних суден в цивільній авіації являє собою сукупність цілей, завдань, пріоритетів, принципів, стратегічних програм і планових заходів, які розробляються і реалізуються органами державної влади, що дозволяє державі досягти обумовлених цілей у авіаційний галузі, використовуючи правові, економічні, адміністративні та інші методи і засоби впливу, спираючись на ресурси, наявні в її розпорядженні. Особливістю вказаної державної політики є те, що, по-перше, вона тісно пов’язана як із зовнішньополітичними та й внутрішньодержавними процесами у країні; по-друге, має великий вплив на розвиток всіх соціально-економічних відносин; по-третє, забезпечується системою органів державного управління на чолі з главою держави; по-четверте, є досить динамічною та матеріально-витратною; по-п’яте, потребує постійного контролю та корегування з збоку держави. Державне регулювання безпеки польотів повітряних суден цивільної авіації полягає у формуванні державної політики та стратегії розвитку, визначенні завдань, функцій, умов діяльності державних органів та використання повітряного простору України, застосуванні заходів безпеки авіації, прийнятті загальнообов’язкових авіаційних правил України, у здійсненні державного контролю за їх виконанням та встановленні відповідальності за їх порушення. Аналіз стану безпеки польотів та статистичних даних про авіаційні події в останніх публікаціях і дослідженнях.

Результати проведеного аналізу статистичних даних про авіаційні події, що сталися за останні шість років, свідчать про значне погіршення стану безпеки польотів під час проведення авіаційних робіт як за абсолютними, так і за відносними показниками аварійності.

Для підвищення рівня забезпечення безпеки польотів органи державної влади та суб’єкти авіаційної діяльності повинні вжити ефективних заходів для впровадження системи управління безпекою польотів згідно з вимогами ІКАО, Європейського агентства з безпеки польотів та Європейської організації з безпеки аеронавігації (Євроконтроль) [4, с. 117].

Посилання

Цивільна авіація України. Державна авіаційна адміністрація Міністерства транспорту України: веб-сайт. URL: http://www.ukraviatrans.gov.ua/ (дата звернення 06.12.2021)

Конвенція про міжнародну цивільну авіацію (ІКАО) від 7 грудня 1944 року. 84с.

Перелік нормативно-правових документів з авіаційної безпеки станом на 28.09.2021:веб-сайт. URL: https:// avia.gov.ua (дата звернення 06.12.2021)

Бордунов В. Д. Международное воздушное право: учебное пособие НОУ ВКШ «Авиабизнес»; изд-во

«Научная книга», 2006. 117 с.

Повітряний Кодекс України Документ 3393-VI, чинний, поточна редакція Редакція від 07.08.2020, підстава 759-IX

Токарев В.І., Касперович Г.Й., Карпенко М.В. Безпека польотів:Навч. Посібник. Національний авіаційний ун-т. Київ : НАУ, 2004. 88с.

Франчук Г.М., Ісаєнко В.М. Екологія, авіація і космос: Навч. посіб. для студ. ВНЗ / Національний авіаційний ун-т. Київ : НАУ, 2005. 74 с.

Зеленська Л.М. Методика навчання дисципліні «Безпека польотів» майбутніх пілотів у вищих навчальних закладах : автореф. дис... канд. пед. наук: 13.00.02. Харків, 2006. 53 с.

Т.Є.Висоцька. Напрями вдосконалення державної політики забезпечення безпеки польотів повітряних суден цивільної авіації. Електронний журнал «Державне управління: удосконалення та розвиток». 2012. №11. URL: http:// www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=510 (дата звернення 06.12.2021)

Актуальні питання щодо законодавчого забезпечення розвитку цивільної авіації:вебсайт.URL: https://nau.edu. ua/site/variables/docs/docsmenu/studnauka/polit2013/tezy (дата звернення 06.12.2021)

Перелік регуляторних актів:веб-сайт. URL: https://mtu.gov.ua/content/perelik-regulyatornih-aktiv.html?PrintVersion (дата звернення 06.12.2021)

Гусар О.А. Адміністративно-правова організація персоналу цивільної авіації. ВебсайтURL:http://er.nau.edu. ua/bitstream/NAU/16959/1/DIS_O.%20Husar%20%20.docx

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-24

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право