Поняття та зміст адміністративно-правового забезпечення громадського контролю

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.68.31

Ключові слова:

забезпечення, правове забезпечення, адміністративно-правове забезпечення, громадський контроль, зміст адміністративно-правового забезпечення, елементи

Анотація

Метою написання статті є визначення поняття та особливостей адміністративно-правового забезпечення громадського контролю.

Обґрунтовано, що в умовах сучасного розвитку суспільних відносин питання визначення поняття та змісту адміністративно-правового забезпечення громадського контролю набувають актуального значення та потребують детального наукового дослідження.

У статті досліджено теоретико-методологічні підходи до розуміння понять «забезпечення», «правове забезпечення» та «адміністративно-правове забезпечення». Акцентовано увагу на тому, що деяка частина науковців наголошує на процесуальному аспекті розуміння цього поняття. Натомість, інша частина науковців наголошує на діяльнісному аспекті, пропонуючи розглядати правове забезпечення як спеціфічну діяльність, що знаходить свій прояв у безперервній діяльності суб’єктів права, державних органів, громадських організацій, посадових осіб і громадян. Аргументовано, що найбільш правильним для розуміння та розкриття сутності «правове забезпечення» є саме діяльнісний підхід, адже, вказане явище пов’язане із вчиненням певного комплексу дій. Таким чином, у контексті дослідження можемо зробити висновок, що правове забезпечення – це регламентована нормами права діяльність держави, органів державної влади та місцевого самоврядування, спрямована на забезпечення прав, свобод та законних інтересів осіб, а також їх реалізації. У статті з’ясовано, що наявність ефективного адміністративно-правового забезпечення громадського контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування в Україні дозволяє: 1) чітко розмежувати компетенцію щодо вчинення окремих дій у сфері громадського контролю; 2) з’ясувати особливості функціонування громадського контролю; 3) виявити колізії адміністративно-правового забезпечення громадського

контролю.

Визначено, що адміністративно-правове забезпечення громадського контролю – це регламентована законодавством діяльність суб’єктів державно-владних повноважень, спрямована на забезпечення функціонування, упорядкування, розвиток та охорону суспільних відносин у сфері діяльності органів місцевого самоврядування через вчинення організаційно-правових та розпорядчих дій публічного характеру з метою виконання завдань та реалізації цілей громадського контролю.

Доведено, що систему елементів змісту адміністративно-правового забезпечення громадського контролю складають дві ключові групи, до яких належать: 1) основні елементи: об’єкт, суб’єкт, адміністративно-правові відносини; 2) додаткові елементи: принципи, засоби, способи, форми та методи.

Посилання

Яремко В., Сліпушко О. Новий словник української мови. Київ: Аконіт, 2008. 928 с.

Толкачев К.Б., Хабибулин А.Г. Основы правового положения личности. Конституционное право России. Уфа, 1993. С. 83–90.

Загородній А.Г., Вознюк Г.Л., Смовженко Т.С. Фінансовий словник. 3-є вид., випр. та доп. Київ :Т-во «Знання», КОО, 2000. 587 с.

Мале підприємництво України: процес розвитку / О. Бей, С. Береславський, В. Биковець та ін.Київ : 2001. 253 с.

Лазур Я. В. Поняття, сутність та елементи адміністративно-правового механізму забезпечення прав і свобод громадян у державному управлінні. Форум права. 2009. № 3. С. 392-398.

Тихомиров Ю. А. Административное право и процесс : полный курс. Москва : Юринформ центр,2001. 652 с.

Толкачев К. Б. Органы внутренних дел в механизме обеспечения личных конституционных прав и свобод граждан : монография. Уфа: Уфимская ВШ МВД СССР, 1991. 168 с.

Бурбика М.М. Робота з персоналом в органах прокуратури України: організаційно-правові питання :дис. ...

канд. юрид. наук : 12.00.07; Харківський національний ун-т внутрішніх справ. Харків, 2007. 191 c.

Клименко О. В. Адміністративно-правове забезпечення державної регуляторної політики у сфері господарювання : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.07. Київ, 2015. 21 с.

Головко В.А. Адміністративно-правове забезпечення захисту соціальних та економічних прав учасників дорожнього руху в Україні: проблеми теорії та практики: автореф. дис. …канд. юрид. наук: 12.00.07. К., 2011. 20 с.

Ієрусалімова І. О. Механізм адміністративно-правового забезпечення прав і свобод людини та громадянина

: автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.07. Київ, 2006. 20 с.

Римарчук Г.С. Адміністративно-правове забезпечення права інтелектуальної власності: автореф. дис. … канд. юрид. наук: 12.00.07. Львів, 2013. 18 с.

Хитра І.Я. Адміністративно-правове забезпечення діяльності банків в Україні: автореф. дис. … канд. юрид. наук: 12.00.007. К., 2011. 17 с.

Черниш В.О. Адміністративно-правове забезпечення контролю за діяльністю розвідувальних орга-нів України: дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.07; Держ. НДІ М-ва внутр. справ України. Київ, 2016. 207 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-24

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право