Проблеми формування поліцейського права у системі особливого адміністративного права

Автор(и)

  • Т. Карабін

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.68.27

Ключові слова:

поліцейське право, особливе адміністративне право, поліція, органи поліції, поліцейська діяльність, поліцеїстика

Анотація

Стаття присвячена дослідженню питання формування поліцейського права у системі права України та його змістовного наповнення. В українській науці виокремлення поліцейського права вважається спірним, через те його дослідження також вимагає аналізу співвідношення із суміжними частинами правового масиву. Виклад матеріалу статті здійснений шляхом висвітлення питань, що вимагають розв’язання у ході формування особливого адміністративного права в Україні загалом та проблем формування поліцейського права зокрема. У дослідженні також окреслено вже напрацьовані позиції та наукові передумови до формування підгалузі поліцейського права. Тим не менше в українській доктрині немає загальноприйнятого розуміння, що є поліцейською діяльністю, які відносини варто відносити до поліцейсько-правових, які органи віднесені до органів поліції. У статті зроблено спробу дати на ці питання відповіді, а також запропоновано структуру

поліцейського права як підгалузі сучасного адміністративного права.

У статті виділено та розкрито окремі проблеми формування підгалузі поліцейського права. Перше, це часте нерозділення науковцями поліцейського права як етапу розвитку адміністративного права і елементу сучасної системи права, що гальмує його розвиток як регулятора суспільних відносин. Друге, це побоювання самого терміну «поліцейське право», що містить протилежні значення: поліцію (примус) та право (свободу). Третє, це впливи традиційних радянських напрацювань у сфері поліцейської діяльності, які стримують становлення поліцейського права саме як правового регулювання відповідних відносин.

Запропоновано структуру поліцейського права України як підгалузі особливого адміністративного права як сукупності норм що визначають та регулюють утворення органів, які забезпечують публічну безпеку та правопорядок; завдання та повноваження органів поліції; підстави та порядок застосування поліцейських заходів, процедури; права та обов’язки громадян у сфері поліцейської діяльності.

Посилання

Авер’янов В. Людиноцентристська ідеологія як основа реформування українського адміністративного права в умовах інтеграційного процесу. Держава та регіони. Серія Право. 2010. Вип. 2. С. 87-92.

Коломоєць Т., Колпаков В. Сучасна парадигма адміністративного права: генеза і поняття. Юридичний журнал

«Право України». 5. 2017. С.71-79

Адміністративне право України. Повний курс: підручник / за ред. В. Галунька, О. Правоторової. Видання третє. Київ: Академія адміністративно-правових наук, 2020. 466 с.

Курко М. Н. Наука поліцейського права в Українському державотворенні: витоки, віхи, історіографія, сучасний стан і шляхи пріоритетного розвитку / М. Н. Курко, П. Д. Біленчук, А. А. Ярмолюк. Наше право. 2015. № 4. С. 17-22.

Соломаха А.Г. Київська університетська школа поліцейського права. Наше право. 2015. № 5. С. 49-58.

Гриценко І.С. Основні напрямки історичного розвитку вчення про систему адміністративного права (від поліцейського до адміністративного права). Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. 2008. №2. С.1-11

Гришина Н. В. Вплив поліцейського права на формування адміністративного права. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «ПРАВО». Випуск 25. 2018 . С.42-44.

Лошицький М.В. Реабілітація поліцейського права. Право України. 2002. №7. С. 95-99.

Мельник Р. С. Поліцейське право в Україні: нотатки до наукової дискусії. Юрист України. 2011. № 3 (16). С. 32-37.

Соломаха А.Г. Ретроспектива та перспективи поліцейського права в Україні. Адміністративне право і процес. 2015. № 1(11). С. 283-295.

Холод Ю. А. Поліцейська держава як особлива форма організації публічної політичної влади в період абсолютизму. Право і безпека. 2009. № 3. С. 60-63.

Римаренко Ю. Поліція і поліцейська діяльність у цивілізаційному вимірі. Міжнародна поліцейська енциклопедія: понятійний апарат, концептуальні підходи, теорія та практика: у 10 т. Т. 1. Теоретико-методологічні та концептуальні засади поліцейського права та поліцейської деонтології / відп. ред.: Ю. Римаренко, Я. Кондратьєв, Ю. Шемшученко. Київ: ІнЮре, 2003. 1231 с.

Лошицький М. Поліцейське право в системі права України. Публічне право. 2012. № 3 (7). С. 71-75.

Римаренко Ю. Кондратьєв Я. Соловей Ю. Вступ. Міжнародна поліцейська енциклопедія: понятійний апарат, концептуальні підходи, теорія та практика: у 10 т. Т. 1. Теоретико-методологічні та концептуальні засади поліцейського права та поліцейської деонтології / відп. ред.: Ю. Римаренко, Я. Кондратьєв, Ю. Шемшученко. Київ: ІнЮре, 2003. 1231 с.

Ярмиш О.Н. Поліцейське право (визначення). Міжнародна поліцейська енциклопедія: понятійний апарат, концептуальні підходи, теорія та практика: у 10 т. Т. 1. Теоретико-методологічні та концептуальні засади поліцейського права та поліцейської деонтології / відп. ред.: Ю. Римаренко, Я. Кондратьєв, Ю. Шемшученко. Київ: ІнЮре, 2003. 1231 с.

Швець Д. В. Сучасна поліцеїстика як науковий та навчальний напрям у діяльності МВС України. Проблеми сучасної поліцеїстики. Харків, 2021. С. 37-41.

Горожанін А. Поліцеїстика. Міжнародна поліцейська енциклопедія: понятійний апарат, концептуальні підходи, теорія та практика: у 10 т. Т. 1. Теоретико-методологічні та концептуальні засади поліцейського права та поліцейської деонтології / відп. ред.: Ю. Римаренко, Я. Кондратьєв, Ю. Шемшученко. Київ: ІнЮре, 2003. 1231 с.

Адміністративна (поліцейська) діяльність органів внутрішніх справ. Загальна частина : підруч. / за заг. ред. В. В. Коваленка, Ю. І. Римаренка, В. І. Олефіра. Київ: Директ Лайн, 2012.

Кобзар О. Ф. Поліцейська діяльність в Україні: адміністративно-правовий аспект: монографія. Харків; Дніпропетровськ: Панов, 2015. 316 с.

Бойко І.В. Основні види поліцейської діяльності в Україні. Науковий вісник публічного та приватного права. 2018. Випуск 3. Том. 1. С. 117-124.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-24

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право