Стан правового регулювання надання домедичної допомоги поліцейськими в Україні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.68.22

Ключові слова:

домедична допомога, медична допомога, охорона здоров’я, поліція, ТЕСС

Анотація

Статтю присвячено проблемним питанням якості надання поліцією законодавчо покладених на неї завдань із охорони життя людини та забезпечення власної безпеки цілком залежить від досконалого володіння

знаннями права та навичками з тактики та надання домедичної допомоги особам, які її потребують.

У статті з’ясовано нормативні витоки обов’язку поліцейського надавати домедичну допомогу постраждалому на місці події, виявлено окремі недоліки правового регулювання поліцейської діяльності, пов’язаних із сферою охорони здоров’я. Незважаючи на те, що поліцейський – це особа, яка, як правило, не має медичної освіти, законодавство зобов’язує його набути та використовувати в службовій діяльності певного роду медичні знання на місці події, в якому є постраждалий. Відзначається потреба в забезпеченні якісного надання відповідних освітніх послуг суб’єктам відповідних відносин.

На підставі аналізу відповідних законодавчих положень, науково-теоретичної бази та навчальної практики з теми дослідження було виявлено низку проблемних аспектів, серед яких: дискусійність застосування поняття «медична допомога» стосовно діяльності осіб з немедичною освітою, внутрішня неузгодженість законодавчих положень і підзаконних актів. У статті зосереджено увагу на окремих недоліках нормативного змісту програм навчання поліцейських за Програмою «Перший на місці події», які спричиняють нераціональний розрахунок обсягів навчання слухачів та навантаження інструкторів, а отже знижують його якість і ефективність, а також неналежну організацію матеріального забезпечення навчального процесу. Критична оцінка стосується відсутності Програми відомчої підготовки поліцейських з надання домедичної допомоги з урахуванням службових потреб та міжнародно визнаних стандартів ТЕСС. Наведено низку рекомендацій і пропозицій щодо усунення зазначених недоліків, які можуть бути використані у законодавчій діяльності.

Посилання

Human rights and health. WHO: official web-site. URL: http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human- rights-and-health.

Основи законодавства України про охорону здоров’я: Закон України від 19 листопада 1992 р. № 2801-XII. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/find/l429172?stan=5/.

Про екстрену медичну допомогу: Закон України від 5 липня 2012 року. Відомості Верховної Ради України. 2013. № 30. Ст. 340.

Про міліцію: Закон України від 20 грудня 1990 року N 565-XII Відомості Верховної Ради УРСР. 1991. № 4. ст. 20.

Про Національну Поліцію: Закон України від 02 липня 2015 р. Відомості Верховної Ради України. 2015. № 40–41. Ст. 379.

Про затвердження Положення про організацію службової підготовки працівників Національної поліції України. Наказ МВС України 26.01.2016 № 50. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0260-16#Text.

Про затвердження порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах: Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 16 липня 2014 року № 398. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0750-14#n15.

Про удосконалення підготовки з надання домедичної допомоги осіб, які не мають медичної освіти: Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29 березня 2017 року № 346. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/find/ l429172?stan=5/.

Про удосконалення підготовки з надання домедичної допомоги осіб, які не мають медичної освіти: Наказ МОЗ України від 04 серпня 2021 року № 1627. URL: https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid- 04082021--1627-pro-udoskonalennja-pidgotovki-z-nadannja-domedichnoi-dopomogi-osib-jaki-ne-majut-medichnoi-osviti.

В Україні розпочалося навчання за програмою «Перший на місці події» щодо надання допомоги до приїзду

«швидкої». Урядовий портал. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/v-ukrayini-rozpochalos-navchannya-za-programoyu- pershij-na-misci-podiyi-shchodo-nadannya-dopomogi-do-priyizdu-shvidkoyi.

Мислива О.О. Основи надання патрульною поліцією невідкладної (домедичної та медичної) допомоги постраждалим особам: навч. посібник. Дніпро: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ. 2018. 144 с.

Мислива О.О. Впровадження тактичної медицини в підготовку та діяльність Національної поліції України.

Вісник Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка, 1(81), 304-312.

Basic Emergency Care: approach to the acutely ill and injured. URL: https://www.who.int/publications/i/item/basic- emergency-care-approach-to-the-acutely-ill-and-injured.

Домедична підготовка. URL: https://idundcz.dsns.gov.ua/ua/Domedichna-pidgotovka.html.

ОНІКО. URL: https://oniko.ua/products/simulators-and-trainers/.

Про схвалення Концепції розвитку системи екстреної медичної допомоги: Кабінет міністрів України Розпорядження № 383-р від 22 травня 2019 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/383-2019-р#n8.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-24

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право