Європейські орієнтири реформування системи охорони здоров’я в Україні в порівнянні з Німеччиною

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.68.16

Ключові слова:

система охорони здоров’я, реформування, євроінтеграція, діджиталізація системи охорони здоров’я, медична допомога, медичні послуги, медичне страхування, електронна система охорони здоров’я

Анотація

Стаття присвячена дослідженню питання удосконалення правового регулювання сфери охорони здоров’я України з огляду на євроінтеграційні процеси, використовуючи досвід Німеччини. Дане питання є актуальним як в Україні, так і за її межами, адже системи охорони здоров’я багатьох країн наразі потребують вдосконалення та більш глибокого дослідження, особливо під час пандемії COVID-19.

Україна як країна, яка має вектор на вступ до Європейського Союзу, має відповідати чітким критеріям для членства в цьому економічному й політичному союзі та продовжувати реформувати систему охорони здоров’я. У даній статті розглянуто основні нормативно-правові акти Німеччини, які стосуються системи охорони здоров’я. Узагальнено основні проблеми, які виникають під час надання медичних послуг та їх фінансування. Розглянуто новітні аспекти розвитку галузі охорони здоров’я, в особливості досліджено вплив діджиталізації на розвиток сфери охорони здоров’я в цілому. Детально проаналізовано появу, розвиток та подальші перспективи діджиталізації в Німеччині та Україні. Наголошено на ефективності та прозорості новітніх інформаційних та електронних технологій, на основі яких й існує безпосередній прямий зв’язок між пацієнтами та іншими учасниками правовідносин у сфері охорони здоров’я.

Розглянуто ініціативи щодо діджиталізації у Німеччині, завдяки яким відбувається поступове покращення функціонування електронної системи охорони здоров’я в Німеччині, насамперед через те, що Федеральне міністерство охорони здоров’я отримує зворотній зв’язок від споживачів інноваційних технологій, а саме ePa, eHealth та інші. Тобто введення нових технологій відбувається не в односторонньому порядку, а відповідно в двосторонньому, адже громадяни мають можливість висловити свою думку щодо функціонування

нової електронної системи. Україна, в свою чергу, переймає отриманий досвід європейських країн, в тому числі Німеччини, та реалізує його через розвиток нашої електронної системи охорони здоров’я.

Акцентована увага на перспективних напрямах державного регулювання у сфері реформування системи охорони здоров’я в Україні з огляду на європейський досвід. Приділено особливої уваги виділенню позитивних рис, що можуть бути запозичені Україною у Німеччині з метою покращення функціонування власної системи охорони здоров’я та для того, щоб забезпечити та підвищити якість медичних послуг.

Посилання

Конституція України від 28 червня 1996 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр#Text.

Рішення Конституційного Суду України від 29.05.2002 р. № 10-рп/2002. Верховна Рада України. URL: https:// zakon.rada.gov.ua/laws/show/v010p710-02#Text.

Європейська хартія прав пацієнтів від 15.11.2002 р. URL: https://ec.europa.eu/health/ph_overview/co_operation/ mobility/docs/health_services_co108_en.pdf.

Україна крізь призму Європейської хартії прав пацієнтів: результати виконання в Україні другого етапу європейських досліджень на відповідність стандартам ЄС з прав пацієнтів Європ. прогр. Міжнар. фонду Відродж.

«Розвиток співпраці аналітичних центрів України та країн Західної Європи». Київ: Дизайн і поліграфія, 2012. 158 с.

Болюх М. А., Заросило А. П. Аналіз фінансово-господарської діяльності бюджетних установ: навч. посіб. К: КНЕУ, 2008. 344 с.

Sozialgesetzbuch (SGB) vom 20.12.1988. Fünftes Buch (V). Gesetzliche Krankenversicherung. URL: https://www. sozialgesetzbuch-sgb.de.

Krankenversicherung in Deutschland. Gesundheitsinformation.de. URL: https://www.gesundheitsinformation.de/ krankenversicherung-in-deutschland.html.

Bundeszentrale für politische Bildung (bpb). Dossier Gesundheitspolitik. Das Gesundheitswesen in Deutschland. Ein Überblick. 22.09.2017 Jahr. URL: https://www.bpb.de/politik/innenpolitik/gesundheitspolitik/251612/gesundheitswesen- im-ueberblick.

Про схвалення Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я: розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 1013-р. Верховна Рада України. URL: https://www.kmu.gov.ua/ npas/249626689.

Про утворення Національної служби здоров’я України: постанова Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1101. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1101-2017-п#Text.

Про затвердження Положення про Міністерство охорони здоров'я України: Постанова Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267. Верховна Рада України. URL: https://moz.gov.ua/polozhennja-pro-ministriv.

Positionspapier. Weiterentwicklung primärqualifizierender Pflegestudiengänge in Deutschland. Arbeitsgemeinschaft christlicher Schwesternverbände und Pflegeorganisationen in Deutschland e.V. (ADS), Deutscher Berufsverband für Pflegeberufe (DBfK). Berlin, 2015. URL: https://www.hrk-nexus.de/fileadmin/redaktion/2015_01 ADS_DBfK_Position_ zur_Weiterentwicklung_primaerqualifizierender .pdf .

E-Health – Digitalisierung im Gesundheitswesen. Bundesministerium für Gesundheit. URL: https://www. bundesgesundheitsministerium.de/e-health-initiative.html.

Про схвалення Концепції розвитку електронної охорони здоров’я: розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2020 р. № 1671-р. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1671-2020-р#Text.

Електронна система охорони здоров’я в Україні eHealth. URL: https://ehealth.gov.ua.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-24

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення