Захист інтелектуальної власності від недобросовісної конкуренції органами Антимонопольного комітету України

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.68.14

Ключові слова:

інтелектуальна власність, органи Антимонопольного комітету, недобросовісна конкуренція, порушення, захист прав

Анотація

У статті визначено сутність та форми прояву недобросовісної конкуренції у вигляді неправомірного використання ділової репутації суб’єкта господарювання, її наслідки для оригінальної фірми, окреслено напрями комплексної протидії таким порушенням, розкрито їх зміст, розглянуто механізми захисту порушених прав на інтелектуальну власність від недобросовісної конкуренції органами Антимонопольного комітету України.

Проаналізовано, що значна частина порушень у вигляді недобросовісної конкуренції відбувається у сфері інтелектуальної власності. Однак інтелектуальна власність часто виступає об’єктом протиправних дій з боку третіх осіб і відповідно потребує правового захисту. Результати інтелектуальної діяльності можуть охоронятися за допомогою різних варіантів захисту прав інтелектуальної власності. Наприклад, можуть бути вжиті відповідні заходи для заборони незаконного використання інтелектуальної власності за допомогою законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

Недобросовісна конкуренція й право інтелектуальної власності є взаємопов’язаними інститутами, оскільки мають одну правову природу – Паризьку конвенцію 1883 року. Указаний міжнародний акт установив положення про захист від недобросовісної конференції в частині охорони та захисту незареєстрованих позначень. Реагування на прояви недобросовісної конкуренції – одне з пріоритетних завдань для Антимонопольного комітету України.

За результатами дослідження зроблено висновок, що незаконне використання інтелектуальної власності, як правило, пов’язано з діями суб’єкта господарювання, здатними викликати змішування відносно конкурента, його товарів або діяльності. Таке змішування може виникнути в результаті порушення виняткових прав на результати інтелектуальної діяльності та засоби індивідуалізації, що може кваліфікуватися як недобросовісна конкуренція.

В рамках статті був здійснений аналіз справ з практики застосування органами Антимонопольного комітету України законодавства про захист від недобросовісної конкуренції за останні роки.

Посилання

Шимон С. І. Актуальне дослідження правової охорони торговельних марок в Інтернет. Часопис Київського університету права. № 4. 2017. С.319–320.

Про захист від недобросовісної конкуренції : Закон України від 7 червня 1996 р. №236/96- ВР. Відомості Верховної Ради України. 1996. №36. Ст. 164.

Про Антимонопольний комітет України : Закон України від 26 листопада 1993 р. №3659- XII. Відомості Верховної Ради України. 1993. №50. Ст. 472.

Швидка Т.І. Удосконалення законодавчого регулювання неправомірного використання ділової репутації суб’єкта господарювання. Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. № 1. 2021. С. 60–64.

Звіт Антимонопольного комітету України за 2020 рік: Розпорядження Антимонопольного комітету України від 11.03.2021 № 7-рп. Офіційний сайт Антимонопольного комітету України. URL: https://amcu.gov.ua/storage/app/ uploads/public/605/4a0/e26/6054a0e268fc0702551413.pdf

Про порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції та накладення штрафу: Рішення Тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України від 17 грудня 2020 р. № 793-р Офіційний сайт Антимонопольного комітету України. URL: https://amcu.gov.ua/npas/pro-porushennya-zakonodavstva-pro-zahist- vid-nedobrosovisnoyi-konkurenciyi-ta-nakladennya-shtrafu-27

Про порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції та накладення штрафу: Рішення Тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України від 15 липня 2021 р. № № 78 -р/тк Офіційний сайт Антимонопольного комітету України. URL: https://amcu.gov.ua/npas/pro-porushennya-zakonodavstva-pro-zahist- vid-nedobrosovisnoyi-konkurenciyi-ta-nakladennya-shtrafu-28

Про захист економічної конкуренції : Закон України від 11 січня 2001 р. №2210–III. Відомості Верховної Ради України. 1999. №12. Ст. 64.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-24

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право