Санкційна політика Росії в умовах розгортання Першої світової війни

Автор(и)

  • Петро Захарченко доктор юридичних наук, професор кафедри теорії та історії права та держави Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Україна, м. Київ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.68.1

Ключові слова:

Російська імперія, санкційна політика, інвестиції, право власності на землю, Четверний союз, Антанта

Анотація

Стаття присвячена аналізу санкційної політики Російської імперії щодо країн, які були її опонентами в Першій світовій війні. До числа таких держав належали Німеччина, Австро-Угорщина, Болгарія, Туреччина, які в складі військового  блоку центральних держав об’єдналися для боротьби з країнами Антанти.  

       Перемоги держав-членів блоку Антанти кувалися не лише на фронтах, але й досягалися шляхом часткового чи повного скасування торгівельних, фінансових, економічних взаємин із країнами Четверного блоку. Завданням представленої роботи є вивчення та осмислення досвіду запровадження санкцій Російською імперією проти держав, що брали участь у війні проти неї у ході війни 1914-1918 рр. Цей досвід необхідний для рекомендацій сучасній українській владі в частині застосування аналогічних заходів щодо нинішнього воєнного агресора - Російської Федерації, яка веде багаторічну гібридну війну з Україною. Стаття демонструє зразок адекватної реакції інститутів держави на зазіхання на територіальну цілісність і суверенітет країни.

Доведено, що до підданих воюючих проти Росії держав одразу після початку воєнних дій, були застосовані заходи щодо обмеження їхньої як правоздатності, так і дієздатності. Вони могли бути вислані як за межі країни, так і за межі її окремих місцевостей. В’їзд цих осіб в Росію допускався лише з дозволу відповідних органів влади. Торговельні судна воюючих проти Росії держав, захоплені в російських портах, затримувалися. Торговельні судна, що будувалися для іноземних країн, конфіскувалися і переобладнувалися під воєнні цілі.

Інвестиційна політика була також переглянута. Це підтверджується фактом затвердження російським імператором у 1915 р.  Положення, «Про ліквідацію торгових підприємств, що належать ворожим підданим», в якому мова йшла про ліквідацію підприємств і акціонерних компаній, що існували на праві спільної власності з російськими підданими. Примітно, що ліквідації підлягали лише ті підприємства, які діяли за рахунок німецьких, австрійських, угорських чи турецьких інвестицій. Іншими нормативно-правовими актами ліквідовувалося право власності на землю тієї ж групи іноземних підданих.

Результатом наукового пошуку став висновок про те, що шляхом застосування надзвичайного законодавства, російський уряд усіляко намагався застерегти національну безпеку від фінансування підданих тих країн, які з ним воювали.

Посилання

Золотарева В. П. Общее и особенное в протекании инвестиционных процессов в России в предвоенный период и период Первой мировой войны. Первая Мировая война : влияние на экономику России и мира: коллективная монография. М.: Экономический факультет МГУ имени М. В. Ломоносова, 2016. С. 50-58.

История тыла и снабжения Русской армии. М., 1955. 423 с.

Захарченко П. П. Законодавче забезпечення захисту національних інтересів царської Росії в умовах розгортання Першої світової війни: аспект дискримінаційний. Збірник матеріалів тез доповідей Всеукраїнської науково-

практичної конфенренції Національний та міжнародний механізми захисту прав людини: постмодерні тенденції розвитку, виклики та шляхи модернізації. ( Київ 26 лютого 2021 року). Зб.наук.пр. Київ-Тернопіль : КНУБА, «Бескиди», 2021. С. 219-225.

Егоров С. А., Иванов А. Б. История государства и права России: В 2 ч. Ч. 2. Вторая половина ХІХ - начало ХХІ века. М: Юрайт, 2018. 306 с.

Степанченко О. С. Правове регулювання функціонування іноземного капіталу в Російській імперії під час Першої світової війни. Наукові праці Національного авіаційного університету. Серія «Юридичний вісник «Повітряне і космічне право». Ч. 3 (28). 2013. С. 32-36.

Степанченко О. С. Правове регулювання іноземного інвестування в Україну (ХІХ - початку ХХ ст.). Дисер. на здоб. вчен. ступ. канд. юр. наук. К., 2015. 208 с.

Собрание узаконений и распоряжений правительства. 1916. Отд. 1. 2-е полугодие. П., 1916.

Собрание узаконений и распоряжений правительства. 1915. Отдел 1. Петроград, 1915. С. 3545-3551.

Ерохина О. В. Действие «ликвидационных» законов в немецких поселениях Области Войска Донского в 1915-1916 гг. https://www.sgu.ru/archive/old.sgu.ru/files/nodes/14829/18.pdf. (дата звернення: 30.11.2021).

Дякин В. С. Первая мировая война и мероприятия по ликвидации так называемого немецкого засилья. Первая мировая война. 1914-1918. М., 1969. С. 227-234.

Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила кримінальне провадження щодо розв’язання посадовцями Російської Федерації та АР Крим гібридної війни. http://www.pravda.com.ua/news/2017/05/30/7145448/ (дата звернення: 29.11.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-24

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень