Перспективи боротьби та запобігання контрабандної злочинності в межах українського законодавства

Автор(и)

  • О.О. Кукшинова кандидат юридичних наук, доцент завідуюча кафедрою кримінального та адміністративного права Одеського національного морського університету, Україна
  • Д.С. Носенко студентка Навчально-наукового морського гуманітарного інституту Одеського національного морського університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.67.46

Ключові слова:

контрабанда, митні правила, запобігання і протидія, законодавство України, порушення митних правил, наркотичні засоби, митна безпека України, морський транспорт

Анотація

Стаття присвячена дослідженню нинішнього стану роботи українських митних органів щодо протидії контрабанді, дослідженню заходів щодо запобігання і протидії контрабанді, визначені в Митному кодексі України та інших актах митного законодавства. Також у статті розкривається питання прогалин українського митного законодавства у сфері протидії контрабанді і прогалин роботи митних органів України у боротьбі з незаконним переміщенням товарів, цінностей та інших предметів через державний кордон, у тому числі наркотичних засобів, зброї, сигарет та культурних цінностей. Контрабандне перевезення таких предметів становить особливу небезпеку для України та усього світу загалом.

У статті особливо підкреслено те, що протидія незаконному переміщенню та/або перевезенню є одним із пріоритетних напрямів діяльності держави. Проаналізовано українське законодавство у сфері протидії незаконному (контрабандному) переміщенню товарів, цінностей та інших предметів через державний кордон. Визначено, що українські митні органи  є одним із головних суб’єктів протидії такому злочину, як контрабанда. Особливу увагу приділено правовим засадам діяльності митних органів України щодо протидії контрабанді.

У статті розглядаються дослідження та пропозиції вчених, а також наукова література з питання дослідження контрабандної злочинності.

Також досліджено поняття контрабанди та інші терміни, що стосуються даної сфери. Наголошено на тому, що на сьогодення ситуація з незаконним переміщенням предметів через державний кордон України залишається досить складною.

Зроблено висновок про необхідність внесення змін у законодавство в цій сфері, а також про необхідність запозичення міжнародного досвіду по запобіганню та протидії контрабандної злочинності. Також наголошено на необхідності активізації нормотворчого процесу з приводу удосконалення або створення нових нормативно-правових актів, які б покращили діяльність державних митних органів України у сфері боротьби з контрабандою, а також скоординували б роботу митних та правоохоронних органів України.

Посилання

Великий тлумачний словник сучасної української мови / уклад і голов. ред. В.Т. Бусел. Київ : ВТФ «Перун», 2004. 1440 с.

Кримінальний кодекс України : Кодекс України від 05.04.2001 № 2341-III // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст. 131.

Погорецький М. Підвищення ефективності боротьби з сучасною контрабандою. Південноукраїнський правничий часопис. 2009. № 1. С. 18-21.

Митний кодекс України від 13 березня 2012 р. / Відомості Верховної. Ради України (ВВР). 2012. № 44-45. № 46-47, № 48, ст.552.

Гавловська Н. І. Вплив митних органів на економічну безпеку держави. Митна безпека. 2011. № 1-2. С. 52-56.

Левко М. М. Системний підхід до визначення ролі та місця митної безпеки у забезпеченні економічної безпеки держави. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2015. Вип. 15. Ч. 2. С. 16-20.

Стратегія у сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів на період до 2021 року : Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2017 р. № 570-р.

Про заходи щодо протидії контрабанді та корупції під час митного оформлення товарів : Указ Президента України від 9 липня 2019 р. № 505/2019

Основні завдання та функції управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії (митниця). Державна податкова служба України. URL:https:// lv.tax.gov. ua/okremi-storinki/struktura/print-204319.html (дата звернення 05.10.2021).

Дьомін Ю.М., Дьоміна С.Ю., Железняк Н.М. та ін. Митне право України. : Навчальний посібник. Київ : Центр учбової літератури, 2009. 232с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-16

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право