Особливості адміністративної відповідальності за правопорушення на морському транспорті

Автор(и)

  • О.О. Кукшинова завідувач кафедри КАП кандидат юридичних наук, доцент кафедри морського права Одеського національного морського університету, Ukraine
  • Ю.І. Черниш магістр Навчально-наукового морського гуманітарного інституту Одеського національного морського університету, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.67.38

Ключові слова:

правопорушення на морському транспорті, підстави адміністративної відповідальності, морський транспорт

Анотація

У статті розглядаються особливості адміністративної відповідальності за правопорушення на морському транспорті. Звертається увага на те, що проблема дослідження адміністративної відповідальності на морському транспорті недостатньо представлена у наукових працях. Розробки вчених присвячені переважно дослідженню інституту адміністративної відповідальності в цілому та окремих сфер суспільства, але меншою мірою торкаються адміністративної відповідальності на морському транспорті.

Досліджено підстави адміністративної відповідальності за правопорушення на морському транспорті, на підставі чого звертається увага, що для настання адміністративної відповідальності за правопорушення на морському транспорті необхідна наявність трьох підстав: нормативної, фактичної та процесуальної. Так, нормативною підставою адміністративної відповідальності за правопорушення на морському транспорті є система адміністративно-правових норм, за допомогою яких закріплені: склади адміністративних правопорушень на морському транспорті, його види та розміри адміністративних стягнень; коло суб’єктів (органів та посадових осіб), що уповноважені складати протоколи про адміністративні правопорушення на морському транспорті та розглядати справи про адміністративні правопорушення на морському транспорті; процесуальне оформлення притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення на морському транспорті. Фактичною підставою адміністративної відповідальності за правопорушення на морському транспорті, що дозволяє притягнути певну особу до відповідальності, є вчинення адміністративного правопорушення у цій галузі. Процесуальною підставою адміністративної відповідальності за правопорушення на морському транспорті є наявність постанови у справі про адміністративне правопорушення чи прирівняного до неї документу компетентного органу державної влади чи його посадової особи про визнання особи винною у вчиненні адміністративного правопорушення та накладення адміністративного стягнення.

Проведене дослідження дозволило зробити висновок, що адміністративна відповідальність за правопорушення на морському транспорті – це різновид правової відповідальності, специфічна форма негативного реагування з боку держави в особі її компетентних органів на вчинення правопорушень на морському транспорті, згідно з якою особи, що скоїли ці правопорушення, повинні понести адміністративні стягнення у встановлених законом формах і порядку.

Посилання

Кодекс про адміністративні правопорушення: Закон УССР від 07.12.1984 р. №8073-X. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text.

Гончарук С.Т Адміністративна відповідальність за законодавством України. Київ: Ґенеза, 1995. 78 с.

Коваль Л.В. Відповідальність за адміністративні правопорушення. Київ: Вища шк., 1975. 159 с.

Овсянко Д.М. Административное право: учеб. пособие под ред. Г.А. Туманова. - Москва: Юристъ, 1997. 448 с.

Колпаков В. Кодекс України про адміністративні правопорушення: пошук нової парадигми. Право України. 2004. № 7. С. 85-89.

Адміністративна відповідальність в Україні: навч. посіб. / Комзюк А.Т., Гуменюк В.А., Джагупов Г.В. та ін.; за заг. ред. А.Т. Комзюка. 3-е вид.‚ доопр. Харків: Вид-во Ун-ту внутр. справ, 2007. 80 с.

Кукшинова О.О., Біла В.Г. Підстави адміністративної відповідальності за правопорушення на морському транспорті. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2017. №44. Т. 2. С. 40-43.

Про транспорт: Закон України від 10.11.1994 р. №232/94-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/232/94-%D0%B2%D1%80#Text.

Про морські порти України: Закон України від 17.05.2012 р. №4709-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4709-17#Text.

Кодекс торговельного мореплавства України: Закон України від 23.05.1995 р. №176/95-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/176/95-%D0%B2%D1%80#Text.

Пеховський А.Ю. Особливості застосування заходів адміністративної відповідальності за порушення правил перевезення пасажирів і вантажів морським транспортом. Порівняльно-аналітичне право: електронне наукове фахове видання. 2015. №5. С. 209-215.

Пеховський А.Ю. Особливості адміністративно-правової кваліфікації порушень правил перевезення пасажирів і вантажів морським транспортом. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2016. Вип. 6. Т. 2. С. 146-149.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-16

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право