Державна політика у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини

Автор(и)

  • Т. Попович доцент кафедри теорії та історії держави і права ДВНЗ « Ужгородський національний університет» кандидат юридичних наук, доцент, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-8333-3921., Ukraine https://orcid.org/0000-0002-8333-3921
  • С. Голінка заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.67.31

Ключові слова:

управління безпечності харчових продуктів, ветеринарна медицина, ветеринарна інспекція, епізоотичне благополуччя, харчові переробні підприємства

Анотація

Стаття присвячена окресленню окремих аспектів правового регулювання ветеринарної медицини в Україні. У роботі здійснено аналіз дослідження законодавства у сфері ветеринарного та епізотичного благополуччя, а також безпечності харчових продуктів. Виокремлено етапи реформування центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності харчових продуктів. Проведено комплексний аналіз планування та здійснення ветернарно-санітарного нагляду та контролю на підконтрольних об’єктах суб’єктів господарювання, які займаються виробництвом, зберіганням та реалізацією харчової продукції. Запропоновано концептуальні підходи до формування державної кадрової політики в галузі безпечності харчових продуктів, при цьому виділено основні цілі,що формують забезпечення потреб галузі професійними,компетентними та кваліфікованими кадрами. Запропоновано шляхи вдосконалення позапланових заходів державного контролю та застосування при цьому адміністративного впливу.

Автор приходить до висновку, що організація роботи Держпродспоживслужби  України є недослідженою належно, а законодавча база недосконалою, що створює перепони в ефективній роботі Держпродспоживслужби як центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері  ветеринарного, санітарного та епізоотичного благополуччя. Наголошено, що необхідною передумовою удосконалення національної стратегії забезпечення продовольчої безпеки України є створення дієздатної, конструктивної державної служби ветеринарної медицини, спроможної виконувати покладені на неї функції державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду. Це дає підстави вважати, що формування державної кадрової політики у галузі безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини України на сьогодні належить до актуальних питань, що потребують розв’язання як у науковому, так і в практичному аспектах.

Посилання

Горжеєв В.І. Удосконалення законодавства - віхи розвитку ветеринарної медицини України. Ветеринарна медицина України. 2002. № 2. С. 5-8.

Достоєвський П., Хоменко В. Етапи реформування та становлення державної ветеринарної медицини України. Ветеринарна медицина України. 2018. № 8. С. 8-11.

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів»: від 2 вересня 2015 р. URL: http: zakon3.rada.gov.ua/laws/show/667-2015-%D0%BF (дата звернення 10.11.2021).

Ільченко А. Законодавче забезпечення служби ветеринарної медицини в контексті євроінтеграції України до міжнародних товариств. Ветеринарна медицина України. 2017. № 7. С. 3-5.

Сидорчук А.А. Ветеринария США. 2018. № 10.С. 497 - 498.

Коваленко Л.Р., Петуховский А.А. Организация ветеринарной службы в некоторых зарубежных странах.: Госсельхозиздат. 2015. С.142- 143 .

Дідок Ю. В. Реформування системи державних органів ветеринарної медицини в Україні: соціальний вимір. Вісник НАДУ. Державне Управління. 2018. №4. С.137-142.

Дідок Ю. В. Реформування системи забезпечення якості та безпечності продовольчої продукції в Україні: ризики та загрози. Державне будівництво. 2016. № 2. URL: http://www.kbuapa.kharkov.ua/e-book/db/2016-2/doc/2/03.pdf. (дата звернення 10.11.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-16

Номер

Розділ

Розділ 6. Земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсне право