Дискримінація за віковою ознакою на робочому місці: диференціатори впливу

Автор(и)

  • К.В. Шурупова кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти Криворізького національного університету, Ukraine
  • А.С. Абдель Фатах викладач кафедри цивільного та господарського права Криворізького навчально- наукового інституту Донецького державного університету внутрішніх справ, Ukraine
  • Т.Ю. Склема викладач кафедри цивільного та господарського права Криворізького навчально- наукового інституту Донецького державного університету внутрішніх справ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.67.28

Ключові слова:

дискримінація, праця, вікова дискримінація, законодавство, суспільство, міжнародні стандарти, рекомендації, поліпшення, методи, форми, заборони, нововведення, тематичні програми

Анотація

Дана стаття вміщує в себе аналіз міжнародного, національного та трудового законодавства, відповідно саме в сфері дискримінації праці за ознакою віку. Проаналізовані та внесені рекомендації щодо поліпшення правового регулювання та застосування практичних нововведень у вказаній сфері. Враховуючі дані тенденції, щодо поширення дискримінації у сфері праці та не тільки за ознакою віку, а й за багато іншими чинниками, наприклад: статті, соціального становища або розумових навичок, що для багатьох людей дане положення представляється певною мірою природнім і правильним, дало змогу та  стало певним мотиваційним фактором для того аби ретельно дослідити та приділити увагу чинникам, які підвищили продуктивність цієї боротьби з даною дискримінацію, створення окремого правозастосовного акту або нормативного документа, що буде окремо регулювати питання дискримінації у сфері праці, також розробка певних тематичних програмних комплексів, що будуть формувати уявлення та ставлення людей в робочому колективі для різних вікових груп, де додатково увага буде приділятися забезпеченню зайнятості молоді. В рамках дослідження питання також розглянутий міжнародний досвід, щодо ставлення та методів вирішення проблем у сфері дискримінації за ознакою віку не тільки в сфері праці, а й в цілому. Складність та розповсюдженість явища викликала різні точки зору на проблематику як зі сторони науковців, так і з нашої, тому в роботі визначене загальне поняття дискримінації у сфері праці, присвоєні йому особисті властивості та розділені за особливими характеристиками від суміжних правових категорій, з’ясовані методологічні нерівності та недосконалості , що викликають причино-наслідковий зв’язок з негативним показником боротьби з даною проблематикою. Виконаний порівняльний метод дослідження , стосовно дискримінації у сфері праці за ознакою віку, на підставі досвіду попередників, а саме порівняння ставлення тогочасного суспільства тоді та зараз у сучасному технологічному соціумі, де проблема технологічних процесів та нових інформаційних ресурсів на сьогодні відсутня. Для досягнення якісного аналізу проблематики, як мети роботи в цілому, окрема увага зосереджувалась на критиці та аналітиці нововведень у міжнародні стандарти методологічних заборон та правил, щодо боротьби з вищевказаною темою. Проведено класифікацію видів недопущення дискримінації у сфері праці, аналіз правового регулювання механізму вдосконалення даної проблеми, особлива увага приділялась виявленню та попередженню дискримінаційних проявів у сфері праці в цілому.

Посилання

Про дискримінацію в галузі праці та занять: Конвенція Міжнародної організації праці від 25.06.1958 № 111. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/993_161#Text (дата звернення: 10.11.2021).

Кодекс законів про працю України: Кодекс України від 10.12.1971 р. № 322-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text (дата звернення: 10.11.2021).

Щербань С. Чи актуальне на сьогодні дослідження трудової дискримінації людей старшого віку?: веб-сайт. URL: www.khisr.kharkov.ua. (дата звернення: 10.11.2021).

Про мінімальний вік для прийому на роботу: Конвенція Міжнародної організації праці від 26.06.1973 № 138. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/993_054#Text (дата звернення: 10.11.2021).

Щотова Ю.М. Правове регулювання працевлаштування молоді в Україні: дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.05 “Трудове право; право соціального забезпечення”. Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого. Х., 2006. 203 с.

Ярошенко О.М. Правовий статус сторін трудових відносин: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.05 “Трудове право; право соціального забезпечення”. Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого. Х., 1999. 18 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-16

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення