Механізм сімейного права для захисту законних очікувань членів сім'ї

Автор(и)

  • М. Г. Поліщук к.ю.н., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Дніпропетровського держаного університету внутрішніх справ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.67.19

Ключові слова:

правомірні очікування, сім’я, учасники сімейних відносин, ЄСПЛ

Анотація

У статті розглядається поняття "законних очікувань" та пояснюються елементи сімейно-правового механізму захисту законних очікувань членів сім'ї. Проаналізовано національну юридичну літературу щодо використання терміна "законні очікування" та встановлено різні переклади та розуміння. Виправдано, що доцільніше використовувати термін "законні очікування", оскільки законні очікування можуть тлумачитися обмежено і лише в тій мірі, яка передбачена законом. Гарантію законних очікувань пропонується розглядати як принцип, який є частиною верховенства права і який в принципі стосується принципів правової визначеності, рівності, справедливості та добросовісності.

На наш погляд, гарантія законних очікувань є принципом, який є частиною верховенства права і, в принципі, пов'язаний з принципами правової визначеності, рівності, справедливості та добросовісності.

ЄСПЛ  неодноразово тлумачив поняття "законних очікувань". Відповідно до пунктів 21 та 24 судового рішення у справі Федоренко проти України правом власності може бути "існуюче майно" або кошти, включаючи вимоги, щодо яких позивач може обґрунтувати їх принаймні "розумними очікуваннями" можливості ефективної право власності на право [7].

Досліджено розуміння правомірних очікувань у практиці ЄСПЛ та застосування цього поняття судами України. Виявлено систему норм у Сімейному кодексі України, що спрямовані на охорону правомірних очікувань щодо здійснення особистих немайнових та майнових прав членами сім’ї та іншими учасниками сімейних відносин. Встановлено, що правомірні очікування не є правом, і не є інтересом. Інтерес мотивує до виникнення права та правомірних очікувань, а правомірні очікування передують виникненню праву та можуть виникати у ході здійснення права як очікування певного правомірного результату. Сімейно-правовий механізм охорони правомірних очікувань учасників сімейних відносин включає як інституційні, так і правові елементи. Аналіз норм СК України показав наявність достатніх інструментів для охорони та захисту більшості правомірних очікувань учасників сімейних відносин. При цьому, можливий пріоритет правомірних очікувань одних учасників сімейних відносин (наприклад, дитини), над правомірними очікуваннями інших учасників таких відносин (наприклад, батьків дитини).

Посилання

Case of Von Hannover v. Germany (No.2) (Applications nos. 40660/08 and 60641/08). URL: https://ihrec.ie/ download/pdf/vonhannoversummary.pdf (дата звернення: 30 листопада 2020).

Robert E. Riggs. Legitimate Expectation and Procedural Fairness in English Law. The American Journal of Comparative Law. 1988. Volume 36. Issue 3. P. 395–436.

Беляневич О.А.Автономне поняття «очікування» в практиці ЄСПЛ: питання застосування в світлі національної правової традиції. Правомірні очікування : збірник ст. / за ред. І. В. Списибо-Фатєєвої. Харків : ЕКУС, 2020. С. 8 – 20.

Богачова Л.Л. Законні (правомірні) очікування як елемент принципу правової визначеності у європейському і національному праві. Правомірні очікування : збірник ст. / за ред. І. В. Списибо-Фатєєвої. Харків : ЕКУС, 2020. С. 21 – 32.

Менджул М.В. Охорона правомірних очікувань учасників сімейних відносин / Цивільне право і процес: витоки, здобутки та перспективи розвитку: матеріали міжнародної науково-практичної конференції, м. Київ, 18–19 грудня 2020 р. Київ : Київський регіональний центр, 2020. Ч. 1. С. 27 – 30.

Рішення ЄСПЛ у справі «Зеленчук і Цицюра проти України» (Заяви № 846/16 та № 1075/16) від 22.05.2018. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/974_c79#Text (дата звернення: 30 листопада 2020).

Рішення ЄСПЛ у справі «Федоренко проти України» від 01.06.2006, заява № 25921/02. URL: https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/974_041#Text (дата звернення: 10 грудня 2020)

Спасибо-Фатєєва І. В. Загальний огляд розуміння поняття права очікування та його значення для захисту майнових прав осіб. Правомірні очікування : збірник ст. / за ред. І. В. Списибо-Фатєєвої. Харків : ЕКУС, 2020. С. 137– 146.

Харитонов Є.О. Правомірні очікування та інтерес. / Цивільне право і процес: витоки, здобутки та перспективи розвитку: матеріали міжнародної науково-практичної конференції, м. Київ, 18–19 грудня 2020 р. Київ : Київський регіональний центр, 2020. Ч. 1. С. 43 – 46.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-16

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право