Органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах

Автор(и)

  • Д.Р. Замкова студентка 4 курсу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ , Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.67.16

Ключові слова:

права, Цивільний процесуальний кодекс, суд, публічний інтерес, невизначене коло осіб, органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб; підсудність

Анотація

Стаття присвячена дослідженню участі в судовому процесі органів та осіб, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах. У статті здійснено комплексний аналіз теоретико-правових засад діяльності різних осіб як суб’єктів цивільного процесу, окреслено зміст та особливості їх участі під час розгляду та вирішення спорів. Визначаються можливості звернення за судовим захистом прав, свобод та інтересів невизначеного кола осіб, суб’єкти, які мають право пред’являти відповідні вимоги до суду, виявляються особливості суб’єктного складу цивільних справ, провадження в яких відкрито за такими вимогами, а також характеризуються особливості їх розгляду і вирішення. З’ясовано сутність цивільно-процесуального статусу різних осіб як суб’єктів судового процесу та окреслено нормативно-правове регулюванні їхньої діяльності в цивільному судочинстві України.

Особи можуть здійснювати захист не тільки власних інтересів, а й інтересів певного невизначеного кола осіб. При цьому участь у цивільному процесі державних органів та органів місцевого самоврядування пов'язано з їх компетенцією в реалізації повноважень, пов'язаних з певною сферою управління. Головною метою інституту захисту прав інших осіб у цивільному процесі є надання допомоги та сприяння у судовому захисті особам, які самостійно неспроможні це зробити через стан здоров'я, непрацездатність, похилий вік. Цього вимагають не лише моральні засади суспільства, а й Конституція, яка гарантує захист прав і свобод людини. Тому існування права на участь у процесі таких осіб є виправданим і доречним у соціальній державі.

Метою цієї статті є спроба проведення огляду та визначення переліку осіб, яким за законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи то суспільних інтересах, а також визначення питань, на підставі яких особи, які визначені законом, мають право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи то суспільних інтересах.

Посилання

Ковтун Л. Представництво в цивільному процесі: окремі проблеми. Право України. 2004. № 1. С. 12-18. URL: http://www. pravoznavec.com.ua/period/chapter/2/34/1332# chapter.

Степаненко Т. В. Нові позови в цивільному процесі (поняття, класифікація та значення). Право і безпека. 2004. № 3. Т. 3. С. 143–147.

Бірюкова І.А., Заїка Ю.О., Співак Д.М. Цивільне право України. Загальна частина. Навч. посібник. Київ : Наукова думка, 2000р. 382 с.

Сакара Н.Ю. Проблема доступності правосуддя у цивільних справах : монографія. Xарків : Право, 2010. 164 с.

Ромовська З. Українське цивільне право: Загальна частина. Академічний курс. Підручник. Київ, 2005. 560 с.

Степаненко Т.В. Відкриття провадження у справах за позовами про захист прав та інтересів невизначеного кола осіб. Форум права. 2007. № 3. URL: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2007-3/07stvnko.pdf.

Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n7442.

Харитонов Є.О., Саніахметова Н.О. Цивільне право України: Підручник. Київ, 2003. 231 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-16

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право