Розділ майна при розлученні

Автор(и)

  • К.Г. Жданюк студентка групи ЮД-847 Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ м.Дніпро, Ukraine
  • М.Г. Поліщук Доцент,к.ю.н. кафедри цивільно-правових дисциплін Дніпропетровського державного університет внутрішніх справ м.Дніпро, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.67.15

Ключові слова:

розділ майна, подружжя, чоловік, дружина, судовий розгляд, шлюб, розірвання шлюбу, спільно набуте майно, частка

Анотація

Офіційне оформлення шлюбу спричиняє появу нових прав та обов’язків у чоловіка та дружини. На сьогоднішній день в Україні спостерігається велика кількість розлучень, що, в свою чергу, є негативним явищем. Це тягне за собою появу проблемних питань щодо розподілу спільно набутого майна за час сумісного проживання чоловіка та дружини у шлюбі. Не завжди у подружжя, яке виявило бажання розірвати шлюб, виходить добровільно домовитися про поділ майна без залучення до справи суду. Судовий розгляд справ про поділ майна спільного набутого у шлюбі є досить популярною практикою та часто використовується у реальному житті, так як колишні чоловік та дружина не можуть між собою домовитися, кому дістанеться яке майно, і в якій саме кількості. Тому дана проблематика потребує детального та розширеного вивчення, тлумачення та аналізу науковцями.

Детально дослідити процес поділу спільно набутого у шлюбі майна, надати відповіді на проблемні питання, що стосуються спільної власності, проаналізувати спірні ситуації, які часто зустрічаються у практиці вирішення сімейних спорів з приводу поділу спільно набутого майна під час перебування у шлюбних відносинах. Отже, процес поділу майна між подружжям є складним, трудовмісним та довгим процесом, який потребує обізнаності в галузі законодавства. Також доцільно зазначити, що існують певні проблеми правового регулювання питання щодо поділу спільної сумісної власності, і вони потребують детального аналізу та вивчення з боку науковців.

При розлученні, тобто припиненні шлюбних відносин, як за законодавством України так і за нормативно-правовими актами та законодавством ЄС, особисте майно подружжя не підлягає поділу. Якщо чоловік і дружина при розірванні шлюбу вступили в режим роздільного проживання або один з них збанкрутував, режим спільності майна може бути припинений. Крім того за законодавством країн ЄС виділення часток у спільному майні дружини та чоловіка може бути виконано при визнанні одного з них недієздатним, в разі позбавлення одного з них прав володіти певним майном, користуватися і розпоряджатися певною власністю або при неналежному управлінні цим майном.

Після розлучення між чоловіком та жінкою виникають майнові правовідносини, які становлять основну проблематику при вивченні особливостей сімейних стосунків після розірвання шлюбу та припинення шлюбних відносин.

Посилання

Чудік Т.В. Особливості поділу майна подружжя. Юридичні науки. «Молодий вчений» № 3 (55). Березень 2018 р. С. 633-637.

Сімейний кодекс України. Верховна Рада України. Закон від 10.01.2002 № 2947-III (Редакція станом на 01.01.2021). Електронний ресурс: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

Постанова Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» від 21.12.2007 №11.

Сафончик О.І. Правові наслідки припинення шлюбно-сімейних правовідносин за законодавством України та країн Євросоюзу. Часопис цивілістики. Вип. 24. С. 79-82.

Труба В.І. Проблеми вирішення майнових спорів подружжя при розірванні шлюбу. Правова держава. Вип. 21. Розділ 5 «Актуальні проблеми цивільного та трудового права». С. 290-294.

Дяченко С.В., Онофрей В.С. Процесуальні особливості розгляду справ про поділ майна подружжя. Юридичний науковий електронний журнал. № 3/2021. С. 91-94.

Цюра В. В. Особливості правового регулювання поділу майна подружжя за законодавством України / В. В. Цюра, А. А. Автух // Право і суспільство. 2015. № 4(4). С. 119-124. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pis_2015_4(4)__23

Грицишина Л.В. Правові наслідки припинення шлюбу за законодавством України. ПІВДЕННОУКРАЇНСЬКИЙ ПРАВНИЧИЙ ЧАСОПИС. Проблеми цивільного та господарського права. 4, 2020. С. 183-187.

Труба В.І. Поділ майна подружжя після розірвання шлюбу. Наукова міжнародна конференція "Актуальні проблеми цивільного права та процесу: присвячена пам"яті Ю.С. Червоного". Одеса. 2010. С. 134-136. Електронний ресурс: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/23737

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-16

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право