Законотворча діяльність Френсіса Бекона

Автор(и)

  • О. М. Гумін доктор юридичних наук, професор, професор кафедри кримінального права та процесу Навчально-наукового інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.67.3

Ключові слова:

суспільство, держава, право, закон, законотворча діяльність, влада, справедливість

Анотація

У статті розглядається наукова діяльність видатного англійського мислителя, державного діяча, юриста Ф. Бекона, що спрямована на удосконалення існуючого в його час законодавства та судочинства в Англії.

В статті наголошується що Ф. Бекон на всіх високих державних посадах проявляв не тільки постійний інтерес щодо правових проблем, але й приймав активну участь в реалізації нормативно-правових актів в політико-правій площині держави.

Вказується що Ф. Бекон вів активну боротьбу щодо усунення застарілих і суперечливих законів та підзаконних актів і створення нових які б відповідали існуючим соціально-політичними та економічним реаліям а також служили зміцненню могутності держави і благополуччю її громадян.

В статті установлено що Ф. Бекон в своїй науково-теоретичній діяльності виступає не тільки як теоретик права але він бере активну участь в законодавчій діяльності як член парламенту в нижній палаті де багато років виступає в якості її визнаного лідера.

Мислитель бере активну участь в судових процесах де виступає в ролі адвоката. Він демонструє глибоку ерудицію та ораторський талант.

Вказано на те, що на посаді екстраординарного королівського адвоката Ф. Бекон демонструє не тільки високий професіоналізм, але й політичну мудрість, вміння глибоко аналізувати існуючі соціально-політичні і правові проблеми, гнучкість у вирішенні складних юридично правових проблем і вміння глибокого аналітичного прогнозування.

Установлено що на посаді генерал-аторнея - вищого юристконсульта корони Ф. Бекон активно і творчо трудився над зібранням і упорядкуванням в єдиний Кодекс законів Англії. Багато років він присвятив роботі над кодифікацією англійського законодавства.

Акцентовано увагу на тому, що вся теоретико-наукова і політична діяльність Ф. Бекона була спрямована на створення такої правової бази яка б служила міцним підгрунтям у вирішенні складних соціально-економічних, політичних, морально-етичних та інших проблем і цілеспрямовану діяльність яка направлена на юридично-правове забезпечення розвитку економіки, промисловості, сільського господарства, ремісництва та торгівлі.

В статті підкреслюється, що Ф. Бекон творчо і діалектично пов'язував проблеми політики, економіки і права і реалізації їх в законодавстві і законотворчій діяльності спрямованої перш за все на зміцнення могутності і обороноздатності держави і особливо активному будівництві військово-морського і торговельних флотів, розширення торговельних зв'язків з іншими країнами.

Весь свій талант та енергію Ф. Бекон спрямував на створення міцної законодавчої бази як важливого чинника вирішення складних проблем розвитку суспільства держави і права.

Посилання

Бекон Ф. О достоинстве и приумножении наук. Сочинения в двух томах. 2-е испр. и доп. изд. Сост., общ. ред. и вступит. статья А. Л. Субботина. Москва: Мысль, 1977. Т.1. С. 83-552.

Субботин А. Л. Фрэнсис Бэкон. Москва: Мысль, 1974. 175 с.

Субботин А. Л. Фрэнсис Бэкон и принципы его философии. Сочинения в двух томах. 2-е испр. и доп. изд. Сост., общ. ред. и вступит. статья А. Л. Субботина. Москва: Мысль, 1977. Т. 1. С. 5-53.

Материалисты Древней Греции. Собрание текстов Гераклита, Демокрита и Эпикура. Москва: Госполитиздат, 1955. 238 с.

Платон. Избранные диалоги. Москва: Мысль, 1965. 710 с.

Аристотель. Политика. Собрание сочинений: В 4 т. / Пер. с древнегреч.; общ. ред. А. И. Доватура. Москва: Мысль, 1983. Т. 4. 830 с.

Плутарх. Избранные жизнеописания. В двух томах. пер. с древнегр. Сост. и прим. М. Томашевской. Москва: Правда, 1990. Т. II. 608 c.

Гегель Г. В. Ф. Философия права. пер. с нем.; ред. и сост. Д. А. Керимов и В. С. Нерсесянц: авт. вступ. ст. и примеч. В. С. Нерсесянц. Москва: Мысль, 1990. 524 с.

Диоген Лаэртский. О жизни, учениях и изречениях знаменитых философов / ред. и авт. вступ. ст. А. Ф. Лосева. Пер. с древнегреч. М. Л. Гаспарова. Москва: Мысль, 1998. 576 с.

Михаленко Ю. П. Ф. Бэкон и его учение. Москва: Наука, 1975. 263 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-16

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень