Порівняльний аналіз кримінально-правової охорони моральності за законодавством України та Республіки Молдова

Автор(и)

  • А.В. Шевчук к.ю.н., доц. кафедри кримінального права Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича м. Чернівці, Україна, Ukraine
  • О.М. Боднарук к.ю.н., доц. кафедри кримінального права Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича м. Чернівці, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.66.35

Ключові слова:

кримінально-правова охорона, моральність, кримінальні правопорушення, вандалізм, неповнолітні, жорстоке поводження з тваринами, наруга над могилою, розпусні дії, порнографія, сутенерство

Анотація

В основу дослідження покладено розуміння того, що майбутнє будь-якої держави, суспільства та й людства загалом залежить від моральних чеснот кожної, окремо взятої, людини, натомість же моральні, духовні, культурні основи сьогодні піддаються серйозним випробуванням, нівелюються, занепадають.

У статті на підставі проведення порівняльно-правового аналізу положень чинного кримінального законодавства України та Республіки Молдова розглянуто особливості кримінально-правової охорони моральності, виявлено спільні та відмінні риси у контексті наявності та побудови норм, досліджено їх структурні частини, зміст диспозицій, а також кваліфіковані види та покарання.

Обґрунтовано, що українське кримінальне законодавство у частині кримінально-правової охорони моральності є доволі прогресивним, оскільки відповідні кримінально-правові заборони не лише знайшли відображення у спеціальному розділі кримінального кодексу, а й характеризуються значним ступенем деталізації, частковими, проте доволі актуальними та доречним змінами та доповненнями, що відповідають викликам сучасності (наприклад, у частині відповідальності за: жорстоке поводження з тваринами; наругу над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого тощо). Підкреслено, що у світлі останніх змін до кримінального кодексу, які набули чинності з березня 2021 року, особливо яскравими є склади кримінальних правопорушень, якими криміналізовано як одержання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження (ст. 301-1), так і проведення видовищного заходу сексуального характеру за участю неповнолітньої особи (ст. 301-2).

Досліджено, що кримінальне законодавство Молдови не містить окремої структурної частини, в якій було б систематизовано усі суспільно небезпечні діяння, об’єктом яких є моральність. Натомість, встановлено, що захист суспільної моралі все-таки знаходить своє відображення в окремих положеннях статей, що закріплені у різних главах Особливої частини. У статті зроблено висновок, що охорона суспільної моральності у кримінальному законодавстві Молдови містить як традиційні для більшості країн норми (до прикладу, відповідальність за сутенерство, незаконні дії щодо порнографічних предметів, наругу над могилою тощо), так і не зовсім поширені, зокрема за: кровозмішування; одержання послуг дитячої проституції; жорстоке поводження з тваринами особою, яка відповідає за догляд, захист і добробут тварин, за дресирування або лікувальну ветеринарну допомогу; вандалізм; розпусні дії у формі ексгібіціонізму, схиляння до участі чи присутності на порнографічних виставах тощо.

Посилання

Кримінальний кодекс України від 05 квітня 2001 року № 2341-III. Дата оновлення: 01.07.2021. – URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text (дата звернення: 07.07.2021).

Проєкт Кримінального кодексу України (контрольний текст станом на 05.07.2021) URL: https://newcriminalcode.org.ua/upload/media/2021/07/06/tekst-proyektu-kk-ukrayiny-stanom-na-05-07-2021.pdf (дата звернення: 07.07.2021).

Кримінальний кодекс Республіки Молдова від 18 квітня 2002 року № 985-XV. Дата оновлення: 23.04.2021. URL: http://continent-online.com/Document/?doc_id=30394923 (дата звернення: 07.07.2021).

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської конвенції) : Закон України від 18.02.2021 р. № 1256-IX. Дата оновлення: 18.02.2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1256-20#Text (дата звернення: 07.07.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-29

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право