ПРОБЛЕМИ ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ ЄСПЛ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇХ ПОДОЛАННЯ НА ПРИКЛАДІ ФЕДЕРАТИВНОЇ РЕСПУБЛІКИ НІМЕЧЧИНА

Автор(и)

  • С.Р. Асірян кандидат юридичних наук, асистент кафедри права Європейського Союзу, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0000-0002-9503-6203
  • Ю.В. Милоненкo студентка 1 курсу магістратури Інституту прокуратури та кримінальної юстиції, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0000-0002-2847-7009
  • В.В. Приліпко студентка 1 курсу магістратури Інституту прокуратури та кримінальної юстиції, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.63.54

Ключові слова:

Європейський суд з прав людини, виконання судових рішень, Договір про Європейський союз, сатисфакція, Уповноважений з питань Європейського суду з прав людини,, контрольний механізм, Європейська конвенція з прав людини

Анотація

У статті розглядається історія формування Європейського Союзу,  прийняття Європейської конвенції з прав людини. Аналізується  механізм захисту основних конвенційних положень,  історія та значення  його виникнення. Автори прийшли до висновку що спочатку ЄКПЛ являла собою гнучкий каталог загальних прав людини, які в більшості своїй мали декларативний характер, оскільки не передбачали процедуру захисту реалізації матеріальних норм однак в процесі розробки цього документу європейське співтовариство стикнулося із необхідністю забезпечення практичної реалізації конвенційних положень, та надання права на оскарження громадянами порушень їх конвенційних прав. Саме для практичної реалізації захисту конвенційних положень було створено унікальний судовий орган – Європейський суд з прав людини.

Досліджуються основні проблеми щодо виконання рішень ЄСПЛ на міжнародному та національному рівнях. Порівнюється нормативна процедура виконання рішень ЄСПЛ за законодавством Німеччини та України. Аналізуються організаційні, економічні та політичні проблеми виконання рішень ЄСПЛ в Україні, та пропонуються засоби їх подолання.

Авторами статті пропонується внести зміни до ст. 8 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», та скоротити загальний строк тривалості виконавчого провадження щодо рішень ЄСПЛ з трьох до одного місяця, для того аби забезпечити ефективність виконання судового рішення. До того ж варто розробити механізм оперативного виконання заходів загального характеру, який би гарантував виконання конвенційних положень на рівні національного законодавства.

До того ж пропонується введення дисциплінарної та адміністративної відповідальності за невиконання, неналежне виконання чи у будь-який спосіб перешкоджання виконанню рішень ЄСПЛ органами та посадовими особами органів державної влади, а також встановлення обов’язку відшкодування шкоди внаслідок затримання виконання судового рішення.  Для того аби забезпечити автономність виконання рішень ЄСПЛ в Україні пропонується створити спеціальний фонд державного бюджету цільовим призначенням якого буде забезпечення виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Посилання

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод . 1950.URL: . (дата звернення 13.03.2021)

Viljanen J. The Role of the European Court of Human Rights as a Developer of International Human Rights Law / Jukka Viljanen. 2005. №16. 254–266с.

Власенко В. Резолюція ПАРЄ: За невиконання рішень Європейського суду можуть виключити з Ради Європи. URL: http://surl.li/nqix (Дата звернення – 13.03.2021)

Камінська Н. В. Проблеми виконання в Україні рішень Європейського суду з прав людини Н. В. Камінська, Н. В. Косяк. Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ. 2017. №13. 250–261с.

Закон України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини". Відомості Верховної Ради України (ВВР), N 30. 2006, ред. від 02.12.2012 .URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3477-15#Text. (дата звернення – 15.03.2021)

Договір про Європейський Союз. Маастрихт. 1992, ред. від 13.12.2007. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_029#Text. (дата звернення – 15.03.2021)

Завгородній В. А. Зарубіжний досвід виконання рішень Європейського суду з прав людини. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2013. №1. 57–64с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-09