НАДАННЯ ПОСЛУГ ПУБЛІЧНОЮ АДМІНІСТРАЦІЄЮ: МОДЕЛІ РЕГУЛЮВАННЯ

Автор(и)

  • О.П. Світличний доктор юридичних наук, професор, професор кафедри цивільного та господарського права Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.63.41

Ключові слова:

надання послуг, процедура, нормативний акт, розмежування, стандарти

Анотація

З метою забезпечення всебічної реалізації прав та свобод, законних інтересів громадян, для задоволення суспільних потреб в Україні органи державної влади (переважно виконавчої) та органи місцевого самоврядування, а також інші уповноважені суб’єкти  публічної адміністрації надають більше 130 найменувань різного виду послуг. Застосування законів у сфері надання послуг перш за все  визначено частиною третьою ст. 42  Конституції України, відповідно до якої держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів.

 У статті на основі аналізу норм чинного законодавства нормативно-правових актів та наукових поглядів проаналізовані різні види послуг, які надаються фізичним та юридичним особам. Визначено, що розвиток демократичних засад в діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб знаходиться у тісному взаємозв’язку із ефективністю і якістю надання  послуг які повинні відповідати  європейським принципам і стандартам.

Встановлено, що у чинних законах та підзаконних нормативних актах та  у вітчизняній правовій науці існують різні підходу до розуміння поняття «послуги», особливостей процедурної частини надання послуг,  а також те, що чинне законодавство не містить дефініції «процедура надання послуги» та чіткої процедури надання послуг публічною адміністрацією. Звертається увага на певні недоліки нормативного регулювання процедури надання послуг органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, та акцентується увага, що незважаючи на певні юридичні  та політичні складності запровадження в державі Закону України «Про адміністративну процедуру», висловлену низку зауваження з боку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, вказаний закон було прийнято  Парламентом, що  є важливим кроком на шляху системного реформування державного управління та  наближення його до європейських принципів та стандартів, а виявлені в законі недоліки взаємовідносин публічної адміністрації з громадянами можна усунути шляхом внесення низки змін і доповнень.

Посилання

Жан-Батист Сэй. Трактат по политической экономии. URL: http://ek-lit. narod. ru/saysod.htm (дата звернення 18.03.2021)

Сидорова А.В. Экономико-статистические методы в управлении сферой услуг. Донецк: ДонНУ, 2002. 240 с.

Йоффе О.С. Обязательное право. М.: Госюриздат, 1975. 880 с.

Авер’янов В. Нові риси предмета українського адміністративного права. Персонал. 2005. № 4. C. 76–81.

Сороко В. М. Надання публічних послуг органами державної влади та оцінка їх якості: навч. посіб. К.: НАДУ, 2008. 104 с.

Світличний О.П. Адміністративні правовідносини у сфері земельних ресурсів України: проблеми теорії та практики правозастосування: монографія. Донецьк: Державне видавництво «Донбас», 2011. 410 с.

Публичные услуги: правовое регулирование (российский и зарубежный

опыт): сборник / под общ. ред. Е. В. Гриценко, Н. А. Шевелевой. М. : Волтерс Клувер, 2007. 256 с.

Рабінович А.В. Юридично значимі послуги: загальнотеоретичне поняття, класифікація. Право України. 2010. №8. С.142–146.

Міжнародна організація зі стандартизації ISO (International Organization for Standardization). URL: http://www.iso.org. (дата звернення 18.03.2021)

Тимощук В. П. Адміністративні процедури та адміністративні послуги: зарубіжний досвід і пропозиції для України. К.: Факт, 2003. 496 с.

Комзюк А.Т., Бевзенко В.М., Мельник Р. С. Адміністративний процес України: навчальний посібник. К.: Прецедент, 2007. 531 с.

Аулін О. Проект Закону про адміністративну процедуру. Громадська думка про правотворення. 2019. №2 (167). С. 8–9.

Висновок Головного науково-експертного управляння Верховної Ради України від 16.06.2020 р. URL: http://w1.c1.rada. gov.ua/pls/zweb2/ webproc4_1? pf3511=68834 (дата звернення 18.03.2021)

Офіційний портал Верховної Ради України. URL: http:// w1.c1.rada. gov.ua/ pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=7325 (дата звернення 18.03.2021)

Науково-практичний коментар до проекту Закону України «Про адміністративну процедуру» / Авт. колектив (Андрійко О. Ф., Бевзенко В. М. та ін.), за заг. ред. Тимощука В. П. К.: ФОП Мишалов Д. В., 2019. 460 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-09

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право