РОЛЬ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ НОРМ ПРАВА У МЕХАНІЗМІ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ ЧЕТВЕРТОГО ПОКОЛІННЯ

Автор(и)

  • С. О. Болдіжар кандидат юридичних наук, доцент кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна https://orcid.org/0000-0003-3096-9181

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.63.37

Ключові слова:

норми права, адміністративно-правове регулювання, механізм, права людини четвертого покоління, трансплантація, репродуктивне клонування

Анотація

Статтю присвячено вивченню ролі спеціалізованих норм права у механізмі адміністративно-правового регулювання прав людини четвертого покоління. Дослідженню спеціалізованих норм права у контексті прав людини четвертого покоління не приділяється значна увага.

Визначено, що спеціалізовані норми права у механізмі адміністративно-правового регулювання прав людини четвертого покоління займають чільне місце, оскільки завдяки своєму існуванню відображають його базові елементи (засади, завдання, принципи), які є фундаментальними при визначенні векторів розвитку адміністративно-правового регулювання прав людини четвертого покоління. Серед таких норм було виділено норми-засади, норми-завдання, норми-принципи, колізійні норми, оперативні норми, норми-дефініції, норми-строки та норми-презумпції.

Підкреслено, що норми-засади визначають положення про державні пріоритети, серед яких одну з головних ролей грає охорона здоров’я. Відштовхуючись від цього, держава має вживати необхідних засобів для збереження високого рівня здоров’я і вдосконалення медичної допомоги із застосуванням спеціальних методів.

Норми-завдання спрямовані на визначення конкретних завдань для органів державної влади у сфері прав людини четвертого покоління. Норми-принципи визначають зміст та засадничі начала правового регулювання для всієї системи охорони здоров’я під час організації та надання медичної допомоги із застосуванням спеціальних методів. Норми-принципи можуть мати більш вузький характер, коли ми конкретизуємо відповідні права людини четвертого покоління.

Підкреслено, що колізійні норми у вказаній сфері визначають вибір, який необхідно зробити у разі конкуренції норм права, а оперативні норми права визначають порядок дії інших норм до моменту набрання законної сили інших норм.

Акцентується увага на тому, що серед системоспрощуючих норм права у досліджуваній сфері наявні норми-дефініції, норми-строки та норми-презумпції. Норми-дефініції визначають базові поняття, які є логічними та містять характерні ознаки відповідного поняття. Норми-строки спрямовуються на визначення та обчислення строків. У контексті трансплантації анатомічних матеріалів важливе місце посідають норми-презумпції, які визначають припущення щодо згоди або незгоди особи на вилучення у неї після її смерті анатомічних матеріалів для потреб трансплантації.

Посилання

Загальна теорія держави і права: [Підручник для студентів юридичних вищих навчальних закладів] / М. В. Цвік, О. В. Петришин, Л. В. Авраменко та ін.; За ред. д-ра юрид. наук, проф., акад. АПрН України М. В. Цвіка, д-ра юрид. наук, проф., акад. АПрН України О. В. Петришина. Харків: Право, 2009. 584 с.

Скакун О. Ф. Теорія держави і права: підруч., пер. з рос. Х. : Консум, 2006. 656 с.

Основи законодавства України про охорону здоров’я: Закон України від 19 листопада 1992 року № 2801-XII. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2801-12#Text.

Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині: Закон України від 17 травня 2018 року № 2427-VIII. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2427-19#Text.

Головчук В. М. Поняття та види нетипових норм права. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». 2013. Вип. 23. Ч І. Т. 1. С. 42-45.

Алексеев С. С. Общая теория права : учеб. 2-е изд., перераб. и доп. Москва: Проспект, 2009. 576 с.

Фаршатов И. А. Специализированные и специальные нормы права. Государство и право. 2003. № 6. С. 22-28.

Про заборону репродуктивного клонування людини: Закон України від 14 грудня 2004 року № 2231-IV. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2231-IV#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-09

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право