ФУНКЦІЇ НАРОДОВЛАДДЯ В ОРГАНІЗАЦІЇ СУДОВОЇ ВЛАДИ ТА ЗДІЙСНЕННЯ ПРАВОСУДДЯ

Автор(и)

  • М.С. Синьобок аспірант кафедри конституційного права та порівняльного правознавства ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.63.16

Ключові слова:

демократія, народовладдя, установча діяльність народу, правосуддя, органи судової влади

Анотація

Проаналізовано основні наукові здобутки зарубіжних та вітчизняних вчених-юристів у сфері дослідження функцій прав взагалі для того, щоб розкрити поняття функцій права народу на формування здійснення правосуддя та механізму їх реалізації.

Вказується, у юридичній літературі майже відсутня юридична конструкція права громадян на формування (участь) у формуванні (організації) судової влади. А тому з огляду на зазначене, з’ясовано поняття права народу на формування та реалізацію правосуддя через призму політичних прав, які є тим орієнтиром, що сприяє реалізації народовладдя. Для цього з’ясовано значення та сутність політичних прав, зокрема, права обирати владу та права брати участь в управлінні держави.

Акцентовано увагу на тому, що Конституцією України проголошено основоположну засаду демократичної держави: «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні с народ». Цей принцип передбачає можливість народу самостійно формувати бачення свого майбутнього і майбутнього держави, визначати повноваження і склад органів державної влади, на які покладається реалізація очікувань народу, та контролювати їх діяльність складно.

Встановлено, суспільство контролює функціонування суду не тільки через участь громадян у процесі судочинства в якості присяжних і народних засідателів, але і через механізми виборності суддів та відкликання їх з посади. Тобто через реалізацію права на формування судової влади та здійснення правосуддя. А тому з огляду на те, що формування народом судової гілки влади здійснюється шляхом виборів, вважаємо за необхідне для біль повного з’ясування змісту та виду функцій народовладдя в ході реалізації такого права, дослідити також функції виборів взагалі.

Посилання

Заморська Л. І. Функції права: змістовно-теоретичний аналіз. Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. 2015. Вип. 6. С. 3-9. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/apvu_2015_6_3.

Оніщенко Н.М. Правова система: проблеми теорії : [монографія]. К. : Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2002. 352 с.

Заяць Н.В. Функції форм безпосереднього народовладдя: теорія та практика с. 21-26. URL: http://elar.naiau.kiev.ua/jspui/handle/123456789/5891

Конституційно-правові форми безпосередньої демократії в Україні: проблеми теорії і практики [за заг.ред. В.Ф. Погорілка]. К.: Ін-т держави і права ім. В. Корецького, 2002. 312 с.

Шипілов Л. М. Народовладдя як основа демократичної держави: Монографія. Харків: Видавництво “ФІНН”, 2009. 216 с.

Заяць Н. В. Основні види діяльності народу з реалізації безпосередньої демократії. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. 2018. № 3. С. 173-186. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvknuvs_2018_3_17.

Гаврилов М. І. Філософія демократичної державності: Автореф. дис… д. ф.н.: спец. 09.00.03. Дніпропетровськ, 2007. 32 с.

Баронін Д.Б. Правовий статус суду в Україні: дис. ... канд. юрид. наук. Харків, 2015. 201 с.

Наливайко Л. Р., Олійник В. М. Теоретико-правова характеристика взаємодії органів судової влади та інститутів громадянського суспільства: монографія. Дніпро: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2019. 192 с.

Слободяник Н. Виборне начало та його значення у формуванні суддівського корпусу. Юридичний вісник. 2014. № 6. С. 425-432. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/urid_2014_6_73.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-09

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право