ПОНЯТТЯ ТА ВИДИ ФІНАНСУВАННЯ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ

Автор(и)

  • В.В. Джуган кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного права та порівняльного правознавства ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.63.10

Ключові слова:

фінансування політичних партій, джерела фінансування політичних партій, самофінансування політичних партій, приватне фінансування політичних партій, державне фінансування політичних партій, моделі фінансування політичних партій

Анотація

У статті проаналізовано доктринальні підходи до визначення поняття «фінансування політичних партій», його співвідношення із такими суміжними поняттями як «фінансова діяльність партії», «фінансове забезпечення діяльності політичних партій», «фінансування політичної діяльності». У той час як у законодавстві України відсутнє визначення поняття «фінансування політичних партій», в науковій літературі пропонуються різноманітні інтерпретації даного поняття. Окремі підходи не враховують те, що надання коштів партіям повинно відбуватися відповідно до вимог чинного законодавства, що встановлює порядок, межі та розміри фінансування політичних партій. Також недоліком вказаних визначень є те, що в них не відображається роль органів державної влади стосовно як самого фінансування, так і стосовно здійснення державного контролю за фінансуванням політичних партій. В інших визначеннях не відображається роль самих політичних партій в їх фінансуванні. Синтез одержаних результатів дозволив запропонувати удосконалене поняття «фінансування політичних партій» як здійснюваної в порядку та в межах встановлених чинним законодавством діяльність політичних партій, органів державної влади, фізичних та юридичних осіб, яка спрямована на забезпечення політичних партій фінансовими та іншими ресурсами, які піддаються фінансовій оцінці і які необхідні політичним партіям для реалізації своїх цілей та завдань.

Встановлено необхідність розрізняти фінансування поточної (статутної) діяльності політичних партій і фінансування їх участі у виборах. При цьому,  вивчення та порівняння фінансування політичних партій через призму аналізу джерел такого фінансування є більш продуктивним і дозволяє більш широко та комплексно розглянути особливості фінансування політичних партій в окремих країнах через аналіз їх законодавчої бази. Тому слід підтримати обґрунтованість позиції щодо поділу фінансування політичних партій на види залежно від джерела надходження коштів (майна): самофінансування (вступні та членські внески, доходи від майна партії, доходи від незабороненої господарської діяльності), приватне (приватні пожертвування) та державне фінансування політичних партій.

Посилання

Платонова Н.И. Правовое регулирование финансирования текущей деятельности политических партий в Российской Федерации и зарубежных странах: сравнительно-правовой анализ: дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.02. М., 2015. 224 с.

Романенко О.В. Финансирование политических партий в России: конституционно-правовые проблемы: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.02. М., 2004. 197 с.

Обушний С.М. Фінансове забезпечення діяльності політичних партій в Україні: дис. ... канд. економ. наук: 08.00.08. К., 2007. 186 с.

Васильченко О. Фінансування політичних партій у зарубіжних країнах. Теорія і практика інтелектуальної власності. 2008. № 6. С. 80-85.

Полевий В.І. Конституційна відповідальність політичних партій в Україні: автореф. дис. … канд. юрид. наук: 12.00.02. К., 2004. 20 с.

Фінансування політичних партій та виборчих кампаній. Довідник з фінансування політичної діяльності / Ред. Е. Фальгера, С. Джонс, М. Оман. URL: http://www.idea.int/sites/default/files/publications/funding-of-political-parties-and-election-campaigns-UK.pdf (дата звернення: 07.02.2021)

Нассмахер К.-Х. Порівняльний аналіз фінансування політичної діяльності у країнах розвиненої демократії. Політичні фінанси: регулювання і практика: Матеріали міжнар. конф. (м. Київ, 29 квітня 2002 р.). К.: Фонд "Європа XXI", 2002. С. 54-77.

Борисов И.Б., Заславский С.Е. Партии на выборах. М.: Издательство «Европа», 2007. 128 с.

Спільний висновок Венеціанської комісії та Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ щодо проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції в Україні. URL: http://www.osce.org/uk/odihr/180226?download=true (дата звернення: 07.02.2021)

Вадімова Н. Запровадження в Україні державного фінансування політичних партій та роль Центральної виборчої комісії в цьому процесі. Вісник Центральної виборчої комісії. 2016. № 2. С. 27-29.

Петришина-Дюг Г.Г. Фінансування політичних партій: проблеми правового регулювання у сучасних державах. Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. 2013. № 60. С. 91-97.

Платонова Н. Источники финансирования политических партий в Российской Федерации. Право и управление. XXI век. 2011. № 1. С. 70-78.

Совгиря О. Фінансування політичних партій: правовий аспект. Право України. 2003. № 5. С. 130-133.

Узунян Т.Т. Политические партии в Российской Федерации: конституционно-правовые вопросы создания, регистрации и контроля за деятельностью : дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.02. М., 2011. 216 с.

Александров К.А. Регулирование государственного финансирования политических партий в современной России. Актуальні проблеми державного управління. 2011. № 2. URL: http://www.kbuapa.kharkov.ua/e-book/apdu/2011-2/doc/4/11.pdf (дата звернення: 07.02.2021)

Романюк А. Джерела фінансування виборчих кампаній політичних партій. URL: http://cehrin.org.ua/chrin-ngo/wp-content/uploads/2015/06/Dzherela_finansuvannja_kampanij1.pdf (дата звернення: 07.02.2021)

Захарченко Н.В., Швецова А.А. Механізм фінансування політичних партій з державного бюджету: світовий досвід та перспективи для України. Економічний вісник. 2016. №1. С. 20-28.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-09

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право