ЮРИДИКО-ЛІНГВІСТИЧНА ТЕОРІЯ ЯК СКЛАДОВА ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНОЇ ПРАВНИЧОЇ НАУКИ: ПРОПЕДЕВТИЧНИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

  • О.В. Мінченко доктор юридичних наук, доцент, доцент кафедри теорії держави та права Національної академії внутрішніх справ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.63.3

Ключові слова:

верховенство права, глокалізація, лінгвістичний поворот, правова визначеність, юридична лінгвістика

Анотація

Стаття присвячена тематиці застосування положень та висновків юридичної лінгвістики у царині права. Метою дослідження є акцентування уваги вчених-правників на необхідності розгляду юридико-лінгвістичної теорії як складової загальнотеоретичної правничої науки.

Відзначається, що у дослідженнях вітчизняних науковців зв'язок права та мови переважно висвітлюється через акцентування уваги на одному з аспектів: або правові засади функціонування мови, або лінгвістичні особливості терміносистеми справа. Наголошується, що юридико-лінгвістична теорія (як і юридична лінгвістика) передбачає не два предмети пізнання з акцентом на одному з них, а двоєдиний предмет – мову і право; символьну природа права.

Наводяться та аналізуються фактори які вплинули на ґенезу та розвиток юридико-лінгвістичної теорії як складової сучасного  правознавства. По-перше, це глобалізаційні та інтеграційні процеси, які передбачають необхідність гармонізації нормативного регулювання, правильність перекладу легітимованих правил поведінки на відповідну мову тощо. По-друге, це запозичення іноземних концептів у національну систему права, що також обумовлює потребу адекватного розуміння їх змісту, позначуваних терміном явищ. Частково у цьому контексті відзначається і міждисциплінарність сучасного знання (процеси інтеграції і диференціації знань, є чинником міждисциплінарних запозичень понять і категорій). По-друге, це «лінгвістичний поворот», що ознаменував відмову від превалювання метафізики свідомості та інтенцію мислителів на мовній квінтесенції cogito. Мова почала сприйматися як підґрунтя когнітивної діяльності, мислення; увага вчених змістилась на гносеологію смислів та значень.

Підсумовується, що відповідаючи на виклики суспільства, починаючи з другої половини ХХ століття концептуально оформлюється нова сфера міждисциплінарних досліджень – юридична лінгвістика. Ця міждисциплінарна галузь має важливе значення саме у царині права, виходячи з соціокультурної сутності цього регулятора суспільних відносин. Мова, як і право, будучи елементом культури відповідного суспільства, впливають на сприйняття соціальних цінностей, їх формування. В умовах глобалізації значна частина правових явищ і процесів може бути пізнана саме через використання гносеологічного інструментарію юридичної лінгвістики.

Посилання

Podlech Adalbert: Rechtslinguistik. In: D. Grimm (Hg.): Rechtswissenschaft und Nachbarwissenschaft en. Band 2. Munchcn: Beck 1976. Р. 105–116.

Прадід Ю. Ф. Методологія юридичної лінгвістики. Науковий вісник Наці-ональної академії внутрішніх справ України. 2001. № 5. С. 328-331.

Прадід Ю. Ф. Становлення юридичної лінгвістики як окремої науки в Україні (короткий огляд). Юридична лінгвістика: темат. бібліограф. довідник / [уклад. Ю. Ф. Прадід]. Сімферополь, 2003. С. 3-10.

Прадід Ю. Ф. Юридико-лінгвістичні проблеми в дисертаційних дослідженнях українських учених-правознавців. Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених. 2004. Вип. 5. С. 167-180.

Прадід Ю. Ф. Юридична лінгвістика в Україні: здобутки і перспективи Мовознавство. 2011. № 2. С. 31-37.

Прадід Ю. Ф. Юридична лінгвістика як наука і навчальна дисципліна. Право України. 2002. № 7. С. 102-106.

Осійчук М.С. Глокалізація як чинник модернізації державного управління. URL http://www.academy.gov.ua/ej/ej12/txts/10omsmdu.pdf

Case of Niemietz v. Germany, Application no 72/1991/324/396, Council of Europe: European Court of Human Rights, 16 December 1992. URL http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-57887

Головатий С.П. Верховенство права. У 3-хкнигах. Київ: «Фенікс», 2006. 1730 с..

Головатий С. Про людські права. Лекції. Київ, Дух і літера, 2016. 760 с.

Варга Чаба. Загадка права и правового мышления / Пер. с англ. и венгр.; Сост. и науч. ред. М.В. Антонова. СПб.: ИД «Алеф-Пресс», 2015. 395 c.

Офіційні мови Європейського Союзу. URL https://uk.wikipedia.org/wiki/Офіційні_мови_Європейського_Союзу

Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 92, пункту 6 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України (справа про постійне користування земельними ділянками) від 22 вересня 2005 року № 5-рп/2005 http://www.ccu.gov.ua/docs/516

Окрема думка судді Конституційного Суду України Сліденка І.Д. стосовно Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) абзацу сьомого частини дев'ятої статті 11 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» (справа про припинення виплати допомоги при народженні дитини) від 8 червня 2016 року № 3-рп/2016 http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/na03d710-16/paran3#n3

Mozhovyi L., Slabouz V., Sushchenko I. The Linguistic Turn and its Role for Philosophy and Linguistics at the end of the 20th – the Beginning of the 21st Century. Вісник Донбаського державного педагогічного університету. 2019. № 2 (11). С. 6-14.

Дністрянський С. Загальна наука права і політики. Прага: Наклад Українського університету в Празі. Друк державної друкарні в Празі, 1923. Т. 1. 400 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-09

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень