МІСЦЕ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В СИСТЕМІ ПРАВОВИХ ЦІННОСТЕЙ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ

Автор(и)

  • М.В. Котенко доцент кафедри інтелектуальної власності Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2307-3322.2021.63.1

Ключові слова:

власність, інтелектуальна власність, цінності

Анотація

Автором в роботі виокремлено та досліджено теоретико-правові аспекти місця інтелектуальної власності в системі правових цінностей.  Відзначено, що правові цінності являють собою особливий феномен, в якому акумульовано широкий спектр уявлень, ідей, положень, що відображають особливості сприйняття суспільством соціально корисних чинників, які знаходять свій вираз і прояв в правовій сфері життєдіяльності суспільства. В цьому плані і інтелектуальна власність є особливим продуктом людської розумової діяльності, що визнаний соціально корисним і в подальшому набув правових характеристик, забезпечуючи охорону прав на інтелектуальну власність, їх непорушність, а також регулювання відносин в сфері функціонування інтелектуальної власності. Інтелектуальна власність є особливим соціокультурним феноменом, приналежність якої до системи соціокультурних цінностей насамперед доводиться її корисністю для суспільства, спроможністю забезпечити інтереси її суб’єктів. Водночас багатоаспектний та складний характер інтелектуальної власності, що представлена в різноманітних сферах життєдіяльності суспільства, надає можливість вивчати інтелектуальну власність в тому числі і як складову системи правових цінностей, що наділена правовими властивостями, забезпечується за допомогою права, дозволяє суб’єктам права досягати юридично значимих результатів, пов’язаних з інтелектуальною власністю.

На підставі проведеного аналізу доктринально-правових уявлень про цінність інтелектуальної власності автором визначено місце інтелектуальної власності в системі правових цінностей. Підсумовано, що інтелектуальна власність як правовий феномен має багатоаспектний і багатопроявний характер, що не дозволяє однозначно визначити її місце в системі правових цінностей. Тому запропоновано визначити критерії, відповідно до яких провести класифікацію правових цінностей, які повинні охопити і врахувати всі можливі аспекти (характеристики) правових цінностей, в тому числі врахувавши встановлені нами вище ціннісні властивості інтелектуальної власності. Місце інтелектуальної власності в системі правових цінностей автором визначено за критеріями: 1) стану правового забезпечення інтелектуальної власності в Україні; 2) методу правового регулювання відносин в сфері інтелектуальної власності; 3) її функціонального призначення.

Посилання

Архипов С. И. Собственность: правовые грани. М.: Юрлитинформ, 2014. 296 с.

Алексеев С. С. Восхождение к праву: поиски и решения. М.: Норма, 2001. 752 с.

Сугар Д. Собственность как правовая ценность (теоретико-правовое исследование: дис. … канд. юрид. наук: 12.00.01. – Иркутск, 2015. 211 с.

Алексеев С. С. Право собственности: проблемы теории. М.: Норма, 2008. 240 с.

Мамут Л.С. Государство в ценностном измерении. М.: Норма, 1998. 48 с.

Неновски Н. Право и ценности / пер. с болг. М.: Прогресс, 1987. 248 с.

Бабенко А. Н. Правовые ценности и освоение их личностью. Дис. ... докт. юрид. наук: 12.00.01. М., 2002. 395 c.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-09

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень